Karsten Warholm ser gjennom planene for nytt nasjonalt toppidrettssenter,
Karsten Warholm ser gjennom planene for nytt nasjonalt toppidrettssenter, Foto: Kristin Bentdal Larsen

Utøverne mener: Vi trenger et nytt nasjonalt toppidrettssenter

29. okt 2020 Kristin Bentdal Larsen

Planene for nytt nasjonalt toppidrettssenter begynner å ta form, og utøverne har store forventninger til at prosjektet skal realiseres.

Olympiatoppen er en viktig møteplass for trening, deling av kunnskap og for å styrke relasjonene i norsk toppidrett, men fasilitetene er i ferd med å gå ut på dato. Norges idrettsforbund og Olympiatoppen har i flere år jobbet med planer for nytt nasjonalt toppidrettssenter i godt samarbeid med Norges idrettshøgskole som eier tomten, og i fjor ble Kulturdepartementet med på laget og bevilget tre millioner kroner til et forprosjekt. Nå venter en ny fase – både økonomisk og for videreutvikling av planene.

Forslag til inngangspartiet til nytt nasjonalt toppidrettssenter (Dyre og Moen arkitekter)

Forslag til inngangspartiet til nytt nasjonalt toppidrettssenter (Dyrø og Moen arkitekter)

Men hva mener egentlig utøvere og trenere om dette? Karsten Warholm, Jesper Saltvik Pedersen, Ragnhild Mowinckel, Are Strandli, Synne Sofie Stangeland, André Lysenstøen og Stian Sivertzen er samstemte: Vi trenger et nytt nasjonalt toppidrettssenter!

– Jeg har lenge ment at det må til med et nytt og større toppidrettssenter. Olympiatoppen er bra, men det kunne vært enda bedre. Jeg har vært andre steder i verden og sett hva de har å by på, og vi ligger langt etter her i Norge, sier dobbelt verdensmester på 400 meter hekk, Karsten Warholm.

Are Strandli er verdensmester i lettvekt dobbeltsculler sammen med Kristoffer Brun. Han støtter Karsten Warholm når det kommer til behovet for nytt nasjonalt toppidrettssenter:

– Jeg tenker at det er helt nødvendig med et nytt toppidrettssenter av flere årsaker. Kapasiteten i dag er sprengt. Det har en stor verdi å skape et sted for fellesskap, og en plattform for læring og erfaringsutveksling, både med de ansatte på Olympiatoppen og på tvers av idretter. Vi som trener der får mye igjen for det, og jeg er sikker på at flere kunne tenkt seg å trene der, men det byr på utfordringer med begrenset plass, sier han.

Også alpinist Ragnhild Mowinckel mener at det er på tide med en større oppgradering av treningsfasilitetene for toppidrettsutøverne på Olympiatoppen dersom Norge som idrettsnasjon skal henge med i toppen. Mowinckel tok to sølv under OL i PyeongChang i 2018, og hun mener at én av forutsetningene for at norske utøver kan fortsette å vinne medaljer for Norge, er at arenaen som fasiliterer og tilrettelegger treningene også moderniseres og henger med i utviklingen.

– Forhåpentligvis er jeg ikke alene om å tenke at vi som nasjon samles vanvittig mye rundt idrett. Spesielt glad er vi nordmenn i pallplasser og at vi presterer i toppen uansett idrett. Men man klarer ikke å gjøre dette hvis vi begynner å mangle verktøyet som vi trenger for å få oss til toppen. Toppidrettssenteret trenger å henge med i tiden med utvikling, for å kunne fortsette å prestere slik vi som nasjon har gjort. Jeg tror dette bare vil styrke og bidra til større og flere prestasjoner over flere år, sier Mowinckel.

Les hva toppidrettssjef Tore Øvrebø sa til magasinet Idrett & Anlegg om planene for nytt nasjonalt toppidrettssenter

Nytt nasjonalt toppidrettssenter (Dyre og Moen arkitekter)

Mer tilrettelegging for paralympiske utøvere

Det nåværende toppidrettssenteret sto ferdig i 1986, og i 2007 ble den paralympiske toppidretten en del av Norges idrettsforbund og Olympiatoppen. Selv om det er gjort flere utforminger for å sikre at utøvere med funksjonsnedsettelser kan trene på Olympiatoppen, fortjener denne utøvergruppen langt bedre fasiliteter og fysisk tilrettelegging enn det som er mulig å få til i et snart 40 år gammelt bygg. Nå ønsker både trenere og utøvere i paralympiske idretter bedre tilrettelegging og økt kapasitet for parautøvere med et nytt nasjonalt toppidrettssenter.

– For meg så fungerer dagens senter egentlig bra, men det finnes alltid forbedringspotensial. Sett fra mitt perspektiv, hadde det vært bedre å ha alt på ett plan. Det er for eksempel noen trappeheiser som ikke er optimale for oss i rullestol. Det er uansett veldig kult å ha den muligheten å trene her hver eneste dag, og så blir det sikkert enda bedre. Jeg gleder meg til å se hvordan det kan bli i fremtiden, sier Jesper Saltvik Pedersen, som har både én bronse i superkombinasjonen og ett gull i storslalåm fra Paralympics i PyeongChang i 2018.

Synne Sofie Stangeland er treneren til Jesper, og hun er også enig i at det er nødvendig med bedre fasiliteter for parautøverne. Selv om hun understreker at det i dag fungerer greit, må de gjøre mange tilpasninger i treningen på Olympiatoppen slik situasjonen er nå.

– Vi får fantastisk god oppfølging, og vi får utnyttet de fasilitetene som er der godt, men det er flere ting som kunne vært bedre og mer moderne. Spesielt for parautøverne i rullestol er adkomsten ned i treningsavdelingen ganske dårlig og det er vanskelig å komme til for mange rullestolbrukere på én gang, sier Stangeland.

Også paraishockeytrener André Lysenstøen er enig i at et nytt senter ville vært med på å tilrettelegge enda bedre for parautøvere:

– I dag er det mange trapper og ikke veldig godt tilrettelagt for flere rullestolbrukere samtidig. Selv om vi på paraishockeylandslaget er flinke til å bruke Olympiatoppen, ville det vært enda lettere å få flere inn med bedre tilrettelegging. Det hadde vært med på å skape et større trykk, og en bedre møteplass for parautøvere, sier Lysenstøen.

Et godt paramiljø som kan bli enda bedre

For parautøverne og -trenerne er det viktig å kunne trene på Olympiatoppen og ta del i det fellesskapet som toppidretten har skapt på Sognsvann og i de ulike regionene. Jesper Saltvik Pedersen trekker frem at det er en møteplass mellom ulike idretter og utøvere – uavhengig av eventuelle funksjonsnedsettelser.

– Det er utrolig kult å trene her sammen med eller ved siden av alle slags toppidrettsutøvere fra ulike idretter. Det er en liten plass der vi kan utveksle ideer, og det blir sikkert enda bedre med et nytt nasjonalt toppidrettssenter. Jeg kjenner på en tilhørighet fordi man ikke skiller mellom OL og Paralympics-utøvere. Vi er alle likeverdige, og det gjør at jeg føler at jeg blir tatt mer seriøst og at jeg har samme muligheter som alle OL-utøvere til å prestere på et høyt nivå. Olympiatoppen, sammen med Stiftelsen VI, er flinke til å legge til rette for at det skal være slik, sier Pedersen.

Alpintrener Synne Sofie Stangeland er enig i Jespers erfaringer, og roser fagpersonene på Olympiatoppen som jobber med paraidretten:

– Det er utrolig mange sterke fagpersoner som jobber på Olympiatoppen, og para har et veldig stort fokus – uten forskjellsbehandling – hos dem.

Likevel savner hun et sterkere paramiljø og sosial samlingsplass for de som jobber med paraidrett i særforbundene der de kan utveksle erfaringer og kompetanse. Hun mener et nytt nasjonalt toppidrettssenter med bedre tilrettelegging vil være en naturlig møteplass for læring og kunnskapsutveksling mellom særforbundene, i tillegg til at det blir enda mer inkluderende for parautøverne.

– Det er viktig for utøverne å føle seg sett og inkludert slik at de blir en del av det totale fellesskapet i norsk toppidrett, sier Stangeland.

En møteplass på tvers av idrettene

Olympiatoppen kvalitetssikrer, utfordrer og støtter toppidrettsarbeidet i prioriterte særidretter. Toppidrettssenteret er en viktig tverrfaglig og tverridrettslig møteplass i dette arbeidet. Både utøverne og trenerne som har uttalt seg om nytt nasjonalt toppidrettssenter understreker at de opplever at Olympiatoppen er det nå, men at et nytt toppidrettssenter vil kunne styrke møteplassen på tvers av idretter enda mer. Spesielt handler det om å få inn flere fasiliteter for flere idretter.

– Som mange vet har vi en styrke i delingsfelleskapet på tvers av idretter og det at vi er en relativt liten idrettsnasjon ser jeg på som en styrke i dette tilfellet. Vi kan samles og lære av hverandre, pluss at de som jobber med oss får mer kunnskap og erfaring fra andre idretter. En mer moderne og ny møteplass vil jeg tro gjør at enda flere har også lyst til å være en del av den utviklingen, sier Ragnhild Mowinckel.

– Olympiatoppen er allerede bra som sosial møteplass. Det som kunne gjort det bedre er at alle idrettene har alle fasilitetene her. Det sportslige må stå i sentrum og være tiltrekningskraft, og deretter kommer det andre naturlig. Vi har talentene i mange ulike idretter, og da er det viktig å ha en møteplass der alle kan samles, sier Karsten Warholm.

Stian Sivertzen er trener for snowboardlandslaget og tidligere snowboardkjører, med to bronsemedaljer fra X Games. Han er redd for at kunnskapsdelingen mellom idrettene blir borte dersom utviklingen med treningssenteret ikke henger med i tiden.

– Det er en grunn til at idretter i dag bruker andre fasiliteter enn Olympiatoppen, det er rett og slett ikke kapasitet til alle utøverne. Det å kunne samle alle de store idrettene på ett sted gjør det bedre for utøverne som fellesskap og for trenerne, sier Sivertzen.

Utøverne og trenerne legger ikke skjul på hvor mye de setter pris på å ha et sted hvor de kan dele kunnskap og erfaringer, samt skape et samhold på tvers av idretter. Roer Are Strandli trekker frem viktigheten av dette, spesielt inn mot OL og Paralympics.

– I forbindelse med OL er det viktig å lære og kjenne andre utøvere godt. Det er helt fantastisk å kunne snakke med utøvere fra andre idretter og høre om deres erfaringer. Selv om vi driver med ulike idretter har vi mye å lære av hverandre, og jeg plukker alltid med meg noe som kan være nyttig i min trening når jeg prater med andre utøvere, sier Strandli, og legger til:

– Den viktigste grunnen til å bygge et nytt senter er å kunne skape et enda sterkere fellesskap for hele den norske idrettsbevegelsen og spesielt toppidretten. Et nytt senter åpner opp muligheten for flere til å ta del i det fellesskapet som allerede er der.

Karsten Warholm er enig med de andre utøverne, men mener at det er mulig å tenke enda større. Han nevner blant annet at Olympiahallen er en tiendedel av friidrettshallen i Ulsteinvik:

– Jeg har lenge ment at vi må få på plass et nytt nasjonalt toppidrettssenter. Men jeg mener at alle tenker for smått. Operaen er et monument, og toppidrettssenteret kunne vært det samme, avslutter han.

Berit Kjøll: Vi må ta vare på og videreutvikle Olympiatoppen som møteplass for norsk toppidrett