I vinteridrettssesongen 2020/2021 hørte vi utøvere si ved flere anledninger at de hadde fått god hjelp av Arne. «Arne har hjulpet meg og hodet mitt veldig de siste dagene», sa Tiril Eckhoff da hun hadde tatt det første VM-gullet i Pokljuka, og «Arne har hjulpet meg nå også», sa Ragnhild Mowinckel under VM i alpint i Cortina. Men hva tenker egentlig Arne selv om dette?
– Med tanke på mitt eget bidrag inn mot de utøverne som lykkes så er det bare ett av veldig, veldig mange bidrag, og det kan være helt tilfeldig hvem i teamet rundt som trekkes frem etter store prestasjonsøyeblikk, sier Arne. – Som fagansatt i Olympiatoppen, med bidrag av fagleveranser inn mot idrettene, så er vi alltid del av et større team. En liten brikke i et stort puslespill, hvor det er mye som skal stemme. Men, selvfølgelig, dersom en utøver opplever at man har bidratt positivt i det puslespillet, så er det veldig moro.
Lederen
I avdelingen for idrettspsykologi, som Arne er leder for, jobber det seks personer. Ifølge ham er det en spennende gruppe som komplementerer hverandre, med litt ulik bakgrunn, erfaringer og kompetanse. Gruppa har en felles faglig plattform, men likevel har de alle litt forskjellige spisskompetanser. Det gjør at de er bra rustet til å møte ulike problemstillinger og behov som utøverne har.
– Det er en inspirerende og engasjert gjeng, og en god gruppe å jobbe i. Som de andre fagavdelingene i Olympiatoppen ønsker også vi å levere kvalitet, som det forventes av idrettene. Vi jobber alle i en sterk prestasjonskultur, hvor det ligger en forventning om kontinuerlig utvikling og forbedring i bunn. Den forventningen, som kan være krevende, opplever jeg at alle medarbeiderne i vår gruppe ønsker å leve opp til. Det er faglig sterke personer, med gode verdier i bunn, forklarer Arne.
Som en del av lederfilosofien er Jørstad Riise opptatt av å gi medarbeiderne mye frihet. Avdelingen for idrettspsykologi jobber med mange ulike idretter, og dette stiller krav til at de er selvstendige. Han liker å tro at folk jobber best når de opplever tillit og stor frihet til å utforme jobben sin slik at de jobber best mulig. Samtidig ønsker han å være tilgjengelig som leder dersom det er behov for å sparre rundt ulike situasjoner eller problemstillinger.
– Det er viktig for meg som leder at vi er der for hverandre. Vi har en kultur i gruppa der det er åpenhet og vilje til å dele kunnskap og erfaringer med hverandre, sier Arne.
Prestasjonsutvikling
Arne forteller at noe av det fine med å jobbe på Olympiatoppen er de varierte arbeidsdagene med mange ulike utfordringer. Én av fellesnevnerne er prestasjonsutvikling, men Olympiatoppens verdigrunnlag handler også om hele mennesket.
– Vår jobb er ikke bare å bidra til at utøverne kan klatre høyere opp på resultatlisten og utvikle seg som toppidrettsutøvere, men også at de har det bra i livene sine utenfor idretten. Heldigvis henger dette ofte også sammen, sier Arne.
I tillegg til enkeltsamtaler med utøvere og fellessamlinger med landslagene, er avdelingen – på lik linje med andre fagavdelinger på Olympiatoppen – involvert i flere tverrfaglige prosjekter. Arne og de andre idrettspsykologene har også ofte en tett dialog og relasjon med trenere på de ulike landslagene.
– Det handler om mental trening, mentalitet, holdninger og verdier. Alt dette inngår i det fundamentet som vi tenker at kan bidra til utvikling og gode prestasjoner, sier han.
Arne forteller at noe av den største bekreftelsen de kan få på at de leverer gode faglige bidrag, er gode resultater. Det gir en trygghet i jobben, og i valg av arbeidsmetoder. Toppidretten er ganske enkel på denne måten, for den er så målbar, og resultatlista lyver på sitt vis aldri, sier han.
– Dessuten opplever jeg en veldig sterk iver, og et hjertelig ønske om å lykkes i det vi holder på med hos alle medarbeiderne i vår avdeling, som i andre fagavdelinger i Olympiatoppen. For vi vet alle hvor mye innsats som er lagt ned fra utøvernes side, og i hele nettverket rundt dem. For de fleste startet reisen i idretten tidlig i barneårene, og det er mange fedre, mødre, trenere, og andre som har gitt av mye seg selv, og sin tid, opp igjennom årene for at en utøver skal lykkes, og realisere drømmen sine. Så, når de lykkes, så berører det selvfølgelig alle rundt på en sterk måte. Også meg, sier Arne.
Men hva med når ting ikke går slik en utøver eller et landslag ønsker? Ifølge Arne så kan det oppleves som frustrerende. Da leter de etter løsninger.
– Man leter og leter etter innganger som kan utgjøre en forskjell, og jeg kan kverne mye dersom jeg føler at mine bidrag ikke treffer. Da kan jeg gå ganske dypt inn i tenkeboksen, for det føles ikke naturlig i vår bransje å ta lett på det når vi møter utfordringer og motgang, sier han.
Arne forteller at noe av det viktigste er å se fremover. Alltid!
– Etter både gode og dårlige resultater kan man enten grave seg ned et kvarter eller feire et kvarter. Men så må man tenke utvikling. Man må ganske raskt gjøre en ærlig analyse av hva som satte sammen den prestasjonen, og hvorfor man enten lykkes eller mislykkes. Hvis man ikke går ærlige runder med seg selv, og teamet rundt, så kan man være ganske raskt hektet av ved neste korsvei i toppidretten.
Selv om Arne og resten av idrettspsykologene er tydelige på at de er der for å gjøre en jobb, legger de ikke skjul på at de også gleder seg på vegne av utøverne.
– Vi har som sagt med oss hjertet også. Det tror jeg alle i toppidretten har. Selv kan jeg ganske lett få en tåre – ikke en flue - i øyekroken når utøvere som jeg vet har jobbet så beinhardt over tid når målene sine, sier han.
Utfordre og bli utfordret
For Arne er det givende å være i et miljø og en kultur med flinke folk, mye engasjement, inspirasjon, motivasjon og vilje til å jobbe mot det samme målet for idrettene, men han nevner også at det kan være utfordrende.
– Vi blir utfordret en del, men skal du jobbe med prestasjon på det aller høyeste nivået, så handler det om å bli utfordret og tåle sparre på ulike ting. Min tid i Olympiatoppen har vært veldig inspirerende for meg, men også inneholdt noen svært bratte læringskurver, som har vært utfordrende. Men heldigvis, hvis man lurer på noe, eller trenger annen kompetanse å støtte seg til, så opplever jeg å jobbe i en veldig raus og inkluderende kultur, med flinke folk på alle kanter, sier han.
For Arne er det inspirerende å jobbe i et miljø der «folk tar telefonen». På grunn av dette kan tiltak foregå lynraskt, og respons kommer umiddelbart. Det gir dem muligheten til å justere raskt og fortløpende.
– Dette er en del av kulturen og forventingene på Olympiatoppen. Det er et miljø der alle er veldig på, og det må vi være. For mange toppidrettsutøvere spiller det ingen rolle om det er julaften eller tirsdag morgen dersom de har behov for noe, og da er vi nødt til å levere, sier han.
Idrettspsykologene er også mye ute og reiser med idretten – når det ikke er pandemi. Ifølge Arne er dette også for å se, høre og lære fra utøverne der hvor hverdagen deres er.
Pynte kaken
Selv om Arne har blitt nevnt som en bidragsyter av en del utøvere gjennom flere sesonger, er han tydelig på at han ikke tar noe av æren for prestasjonene. Han ser på seg selv som en sparringspartner, men sier at det alltid er utøverne som finner de gode løsningene som passer for dem. De gode prestasjonene har utøvernes egne fingeravtrykk.
– Prosessene kan være veldig forskjellig fra utøver til utøver, men når de løser utfordringene så løser de det alltid på sin måte. Vi prøver innganger og ting vi har tro på, men i bunn og grunn handler det om skreddersøm, forteller Arne. – For å bevare styrken i de løsningene de finner er det viktig at utøveren eier dem selv. At det er deres egne.
Arne forteller at det er moro å være en del prosessene til utøverne. Han opplever det både som betydningsfullt og inspirerende, og etter sine fem år i Olympiatoppen har han fått en bedre forståelse av hva som ligger bak de store prestasjonene.
– Det første jeg tenker på når utøverne står på seierspallen er den reisen de har vært gjennom alle sine år i idretten. Alle som har vært involvert! Alle klesvaskene som har blitt tatt. Alle de milene foreldrene har kjørt til treninger og konkurranser. Alle de trenerne som har gitt det beste av seg sjøl gjennom årene. Alle de 10 000 dryppene som har blitt lagt i skåla gjennom mange år. Vi i fagavdelingene på Olympiatoppen er med på å pynte kaka. Men den kaka er bakt gjennom mange, mange år, avslutter Arne.