– Selv om vi nå er på runde to i forberedelsene til Tokyo, er fortsatt «best forberedt» det hensynet vi skal tilpasse oss. «Best forberedt» betyr best trent, det beste teamet og best kjennskap til hva som møter oss i Tokyo. I tillegg skal vi ha best mulig utstyr og et trygt smittevern som følger smittevernprotokollen, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø da han innledet Team Tokyo-samlingen.
Fokuset for den digitale samlingen var blant annet smittevern og Covid-19, klima, tidsakklimatisering og forberedelser. Den pågående pandemien resulterer i at både utøvere, trenere og Olympiatoppen-ansatte nå står i situasjoner de aldri har vært i før.
– Det er viktig at vi gjør dette ordentlig, men ingen av oss har gjort dette før, så ingen er erfarne. Derfor er det viktig at vi hjelper hverandre, sa toppidrettssjefen.
Øvrebø nevnte også at hovedgrunnen til at det har vært motstand mot lekene, er frykten for importsmitte. Han hadde derfor et klart budskap til den norske troppen:
– Får du tilbud om vaksine, så takk for guds skyld «ja». Det synes jeg vertskapet fortjener, sa toppidrettssjefen.
Samleside om OL i Tokyo
Samleside om Paralympics i Tokyo
Helse først
Olympiatoppen har alltid satt helse først, og retningslinjene i forbindelse med den pågående pandemien har ikke bare forebygget Covid-19, men også andre smittsomme sykdommer.
– Etter 14-15 måneder med en pågående pandemi, har vi sannsynligvis aldri hatt en friskere utøvergruppe, sa Thomas Torgalsen, ansvarlig lege for OL. – Det har også blitt mer tid til trening siden det har vært færre konkurranser og mindre reising. Det har betydd mer tid til skadeforebygging.
Han understreket også at de daglige smitteverntiltakene også er viktig fremover, samt viktigheten av å sette seg inn i Playbook som kommer fra arrangør. I tillegg fremhevet han at det også er mye læring å ta med seg fra pandemien.
– Vi skal ikke slutte med alt vi har lært oss det siste året. VI må tenke på hva vi kan videreføre for å fortsette med den gode helsen, sa Torgalsen.
Klima- og tidsakklimatisering
To av de største utfordringene som møter den norske troppen i Tokyo er et varmt og fuktig klima og syv timers tidsforskjell. Været i Tokyo kan være svært varierende. Dersom lekene hadde blitt gjennomført i fjor, ville det under OL vært store svingninger fra 24 til 32 grader, vekslende mellom sol og regn, og med en luftfuktighet mellom 70 og 81 prosent. Den opplevde temperaturen under det som skulle vært OL-ukene i fjor, var mellom 25 og 40 grader. Under Paralympics-dagene i fjor var det mellom 32 og 34 grader, med en luftfuktighet på 65 til 80 prosent. Dette gir en opplevd temperatur på 44-45 grader.
For å teste hvordan dette påvirker kroppen, gjennomførte Olympiatoppen en uhøytidelig konkurranse mellom Team OL og Team PL, der to trenere og ledere på hvert lag først gikk 30 minutter på tredemølle i temperert klima før de tok en kognitiv test. Deretter gjorde de det samme i Tokyo-rommet på Olympiatoppen, der både temperatur og luftfuktighet gjenspeiler det som møter dem i Tokyo. Resultatet var en 43 prosent lavere score på den kognitive testen etter gjennomført fysisk økt i Tokyo-rommet.
Ida Siobhan Svendsen er fagkonsulent utholdenhet ved Olympiatoppen, og hun hadde noen råd til både trenere, ledere og utøvere.
– Ved å være i god fysisk form vil dere takle varmen bedre, sa Svendsen. – De som skal være i fysisk aktivitet utendørs i Tokyo, kan med fordel gjennomføre en enkel akklimatisering før avreise med fem til seks treningsøkter med ekstra bekledning i 20 grader eller mer. Det er også viktig å få i dere godt med væske og elektrolytter, samt følge med på tidlige tegn for dehydrering. I tillegg er det viktig å unngå unødvendig varmeeksponering i Tokyo.
I tillegg til akklimatisering med tanke på klimaet, er det også viktig med tidsakklimatisering i forkant av Tokyo-lekene.
– Vi har hatt god erfaring med tidsforskyvning tidligere, sa Arild Tveiten, sportssjef i Norges Triatlonforbund. – Vi har en syklus på to ganger fire dager, der vi første dagen justerer én time, deretter 30 minutter på dag to og tre, og ingenting på dag fire. Så gjentar vi dette de neste fire dagene.
I tillegg fortalte Tveiten at de har hatt gode erfaringer med bruk av briller med blått og oransje lys, for å akklimatisere seg når de skal konkurrere i en annen tidssone.
Hilde Moseby Berge er ansvarlig lege for Paralympics, og hun har brukt Olympiatoppens verktøy for tidssoneakklimatisering for å planlegge reisen til Tokyo. I tillegg hadde hun noen gode råd for flyreisen til Tokyo.
– Det er viktig å gå på toalettet og bevege seg så mye som mulig før «sengetid». Dersom du har sovner veldig lett, er det bare å legge seg til å sove så fort som mulig, men hvis du sover greit, er det fint å vente til første måltid er servert før du legger deg til å sove. Hvis du er en som sliter med å sove, så anbefaler jeg å lese en god bok eller høre på musikk inntil du har vært våken nesten like lenge som du pleier og bør være trøtt, sa hun.
I tillegg anbefaler Moseby Berge å bruke øyemaske, støydempende øretelefoner og god nakkestøtte.
Fellesskap og målsetting
Sommeridrettssjef Marit Breivik avsluttet samlingen med å si at hun synes det var godt å høre hvor mye trenerne stolte på utøverne, og at hun gledet seg til å se utøverne i aksjon i Tokyo. I tillegg fortalte hun om målsettingsprosessene som den norske troppen nå er inne i.
– I toppidretten blir vi målt på resultater. Vi har over tid lagt et grunnlag for en felles målsetting for Tokyo-lekene, og vi opplever en god realisme i ambisjonene og en balanse i det å tørre å drømme, sa Breivik.
Både OL- og Paralympics-troppen har en ambisjon om å hente hjem åtte medaljer hver etter endte leker i Tokyo.
– Det er fortsatt 57 dager til OL og 89 dager til Paralympics, så det er gode muligheter til å øke kvaliteten og jobbe videre med kjerneoppgavene som er daglig treningskvalitet, relasjoner i prestasjonsteamene, og konkurranseforberedelser og -gjennomføring, sa Breivik.
Chef de mission for Paralympics, Cato Zahl Pedersen, manet om samhold og fellesskap i forkant, under og etter lekene.
– Det er så bra at vi er sammen om dette. Vi er én av få nasjoner i verden der OL og Paralympics jobber hånd i hånd. Vi har en modell som handler om fellesskap, og vi har Olympiatoppen som handler om fellesskap hver eneste dag, avsluttet han.