Marit Breivik under fagseminaret som ble arrangert i hennes navn. Foto: Kristin Bentdal Larsen
Marit Breivik under fagseminaret som ble arrangert i hennes navn. Foto: Kristin Bentdal Larsen

Marit Breivik-fagseminar: Et trenerikon

15. Dec 2022 Kristin Bentdal Larsen

Etter nærmere 50 år i toppidretten, har Marit Breivik bestemt seg for å pensjonere seg. For å takke henne for innsatsen, arrangerte Olympiatoppen et fagseminar.

­– Marit Breivik er et trenerikon, sa Tore Øvrebø i sin innledning til Marit Breivik-fagseminaret. – Hun har utviklet ledelse, spesielt gjennom betegnelsen selvledelse, og hun har posisjonert kvinneidretten. Marit Breivik har vært både en kulturskaper og en kulturbærer.

Marit Breiviks merittliste er lang. 139 landskamper for Norge, klubbtrener for Byåsen og Larvik, landslagstrener i 15 år, og 13 internasjonale medaljer. Hun har vært tilknyttet Olympiatoppen siden 2005, blant annet som OLT-Coach, sommeridrettssjef og assisterende toppidrettssjef.

– Den lagspillkompetansen som Marit tok med inn i Olympiatoppen har ført til overføring av kompetanse mellom idrettene. Marit har alltid vært veldig åpen for å bistå andre trenere, slik at kompetansen kommer utøverne til gode, sier Øvrebø.

76CD30E5-4026-4AA3-96AA-74EBF8664E34_1_201_a.jpeg

På det mer personlige plan, omtaler toppidrettssjefen Breivik som både en viktig kollega og samtalepartner.

– Marit har alltid vært veldig målbevisst, men det er kombinert med mye omsorg. Hun skapte et rom for toppidretten i det norske samfunnet.

Foregangskvinne for lederskap

Gjennom 15 år som landslagstrener, har Marit Breivik utviklet en tydelig lederstil, der mye er bygget på medansvar, inkludering og selvledelse. I en paneldebatt med de tidligere landslagsspillerne Gro Hammerseng-Edin, Else-Marthe Sørlie Lybekk og Karoline Dyhre Breivang, roste alle tre Marit Breiviks lederstil.

– Marit har vært med på å påvirke oss til å våge, og hun er én av dem som har formet meg mest som både menneske og leder, sier Gro Hammerseng-Edin.

1FC5EFE3-2030-4639-B956-0738C5F2FAD1_1_201_a.jpeg

Hun får støtte av den tidligere lagvenninnen Else-Marthe Sørlie Lybekk.

– Marit er et veldig stort lederforbilde. Vi har vært heldige som har fått ha Marit så nært i mange år, og hun har satt noen tydelig spor etter seg.

De tre lagvenninnene fortalte også om en landskamp som står igjen som et godt eksempel på Breiviks inkluderende lederstil og medansvar.

– Marit og trenerteamet overlot alt ansvar til spillerne selv.Vi var ansvarlige for laguttak, spill og timeouter, mimrer Hammerseng-Edin.

Medtrener – ikke assistent

Thorir Hergeirsson var med i trenerteamet til Marit Breivik i ni år, før han overtok hovedansvaret da Breivik ga seg som landslagstrener i 2009.

– Jeg hadde nok ikke holdt ut i den rollen i mer enn ett år, hvis det ikke var for Marit. Jeg følte at jeg reelt fikk være med og bringe mitt inn i laget, sier Hergeirsson.

C8A46EDD-380C-40BF-BD8C-8EE572AE21D4_1_105_c.jpeg

Han forteller at han opplevde å bli utfordret, støttet og stilt krav til i løpet av perioden med Breivik som hovedtrener.

– Alt var så gjennomført, sier Hergeirsson. – Hun kalte meg aldri for assistent, men brukte heller betegnelsen «medtrener». Marit har alltid vært inkluderende og opptatt av at alle skal få bringe sitt inn.

Team i teamet

I løpet av tiden på håndballandslaget, utviklet Breivik metoden «Team i teamet». Metoden baserte seg på «hvem kan skape/utvikle hva sammen med hvem». Det ble blant annet opprettet både kapteinsteam, bakspillerteam, målvaktsteam og strekspillerteam.

Liv Hemmestad har både forsket på og skrevet doktorgrad om Marit Breiviks ledelse. Hun fulgte blant annet landslaget tett i to sesonger under Breiviks ledelse. Hun peker på at Breivik beviste at metoden om «team i teamet» er mulig også i toppidrettssammenheng.

– Marit har mye menneskekunnskap, og det krever mye pedagogisk forståelse og klokskap for å lede på den måten som hun har gjort. Det er en balansekunst mellom frihet og kontroll, individ og kollektiv, det profesjonelle og det private, og jeg og de(n) andre, sier Hemmestad.

A9A5E90E-9825-4845-A29D-87799D0DBC76_1_105_c.jpeg

Marit Breivik selv sier at hun har vært heldig.

– Jeg har vært heldig som har hatt spillere med mot til å si fra om ting. Det er en gave, avslutter Breivik.