Tore Øvrebø åpnet den fysiske heldagen under årets Prestasjonskonferanse. Foto: Bertin Holme Flatebø / BRIK
Tore Øvrebø åpnet den fysiske heldagen under årets Prestasjonskonferanse. Foto: Bertin Holme Flatebø / BRIK

Prestasjonskonferansen 2022: Å lede og trene best i verden

8. Nov 2022 Kristin Bentdal Larsen

Den tiende utgaven av Prestasjonskonferansen ble gjennomført med temaet «kultur for å lede og trene best i verden».

 – Hvordan skal samfunnet nyttiggjøre seg av erfaring og kunnskap fra toppidrettens prestasjonskultur? Jeg håper og tror at denne konferansen kan gi svar på det, sa idrettspresident Berit Kjøll under årets Prestasjonskonferanse.

Fotballpresident Lise Klaveness har blitt verdenskjent for sin prestasjon under FIFA-kongressen i Doha, og på Prestasjonskonferansen delte hun åpent og ærlig fra hennes egne opplevelser. Hun brukte uttrykket «6 minutes of fame, 90 minutes of pain» når hun fortalte om veien fra Doha til Norges åttemålstap for England i EM.

– Prestasjonen må og vil alltid være i fokus – husker du ikke det, så lander du i asfalten fort etterpå, sa Klaveness.

Prestasjonskultur

Prestasjonskonferansen er en årlig møteplass og treningsarena for utvikling av prestasjonskultur i mange ulike bransjer. Årets konferanse startet allerede 25. oktober med én time innføring i og oppvarming til årets tema. 1. november var årets deltakere samlet til en digital halvdag med tema «Best forberedt», etterfulgt av en fysisk heldag 8. november med tema «Best sammen».

Jarle Aambø er tidligere toppidrettssjef, og jobber nå som leder for Olympiatoppens Prestasjonsklynge. Han er overbevist om at det er viktig for toppmiljøer innen ulike samfunnsområder, å skape en sterk, verdibasert og bærekraftig prestasjonskultur.

– Gjennom dette styrkes legitimiteten for å tilrettelegge for at mennesker som ønsker det, kan utvikle potensialet sitt så langt det er mulig, sier Aambø.

– Små og store prestasjoner endrer verden

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, holdt ett av åpningsinnleggene under årets fysiske konferanse. Hun fortalte at for henne handler ikke prestasjoner om kun å vinne gull, men å våge det store og kaste seg ut i det.

– Små og store prestasjoner endrer verden. Ikke bare for individet, men for samfunnet. De som presterer på sine områder, viser oss andre at det faktisk er mulig å lykkes, sa Trettebergstuen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

8D36FEE5-09D7-4D64-9EB7-2458A17CB6FB_1_105_c.jpeg

Foto: Bertin Holme Flatebø / BRIK

Videre fortalte hun at selv om regjeringen er opptatt av et likestilt og mangfoldig samfunn, betyr ikke det at de ikke er opptatt av prestasjoner.

– Det handler mer om at alle skal like muligheter til å være med og prestere. Konkurranser er også en viktig del av vår kultur, sa kultur- og likestillingsministeren.

Best i verden

På Prestasjonskonferansen 2022, fikk deltakerne mulighet til å reflektere rundt viktige tematikker som forberedelser før prestasjon, ivaretakelse av hele mennesket i en prestasjonskultur, og kultur og tankesett som konkurransefortrinn.

Arild Tveiten er sportssjef for triatlon, og har vært med på å bygge opp verdens beste triatlonlandslag. Men selv om utøverne høster medaljer og verdensmestertitler, har det vært en lang og hard reise for Tveiten og resten av landslaget.

– Fra dag én snakket jeg med utøverne og sa «vi skal bli best i verden». De trodde jeg var gal, forteller Tveiten. – Men etter hvert begynte de å tro på det.

Han forteller at noe av det viktigste han har lært på reisen mot verdenstoppen er å ikke sette grenser for seg selv eller andre, samt å ikke være redde for å feile. I tillegg er han opptatt av at utøverne skal trives.

– Vi har ingen å miste, så vi må jobbe med dem vi har. Og da må vi ha det gøy på veien, sier Tveiten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

892C3A45-C6CC-4490-B19A-F6305B2D78B7_1_105_c.jpeg

Foto: Bertin Holme Flatebø / BRIK

For triatlonlandslaget startet forberedelsene til OL i Tokyo i 2018, og de satte et klart og tydelig mål om å ta medalje. De opprettet derfor et samarbeid med det japanske landslaget, og dette samarbeidet ble helt avgjørende da verden ble rammet av koronapandemien og OL ble flyttet fra 2020 til 2021.

– Vi fikk flere fordeler som følge av dette samarbeidet. Blant annet fikk vi gjennomført en precamp før OL, der det japanske landslaget stilte opp med flere dommere og trenere, og de stengte av veier for at vi kunne gjennomføre precamp sammen, forteller Tveiten. – Det hadde vi ikke fått til uten den relasjonen og samarbeidet vi hadde. Men vi måtte gi noe tilbake, og vi delte av kunnskapen og erfaringen vår.

Da vi kom til Tokyo var vi helt sikre på at vi var best forberedt. Jeg har aldri vært så rolig som sportssjef, sa Tveiten.

Bidragsytere under fysisk heldag Prestasjonskonferansen 2022:

  • Tore Øvrebø, toppidrettssjef
  • Berit Kjøll, president i Norges idrettsforbund
  • Anette Trettebergstuen, kultur- og likestillingsminister
  • Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund
  • Tine Thing Helseth, trumpetist
  • Arild Tveiten, sportssjef triathlon
  • Nils Øveraas, styreleder SparebankstiftelsenDNB og tidligere toppleder i frivillig og privat sektor
  • Maria Mediaas Jørstad, daglig leder Talent Norge
  • Liv Dingsør, daglig leder DigitalNorway
  • Kristin M. Felde, ekspedisjonssjef, regionalavdeling KDD
  • Kåre Conradi, skuespiller
  • Eirik Haslestad, Sopra Steria
  • Kjetil Jansrud, tidligere alpinist
  • Kjell Reidar Mydske, CEO Smart Innovation Norway
  • Kåre Mol, trener sandvolleyballandslaget
  • Sigurd Wongraven, Satyricon og Munch
  • Marius Jahren, Formue
  • Laxmi Akkaraju, Cognite
  • Ståle Solbakken, landslagstrener fotball
  • Vibeke Fürst Haugen, kringkastingssjef i NRK
  • Nina Kvalheim, Tine
  • Inge Jan Henjesand, BI
  • Trond Pedersen, assisterende toppidrettssjef