– For ikke mer enn fem måneder siden Paralympics i Tokyo var ferdig, og i morgen er det åpningsseremoni på vinter-OL, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø. – De siste månedene har vært preget av mye usikkerhet, men folk har stått på, vært løsningsorienterte og håndtert dette på en utrolig flott måte.
I snart to år har verden levd med en pandemi. På Olympiatoppen har mange av de samme menneskene jobbet med forberedelsene til lekene i både Tokyo og Beijing.
– Jeg må si at jeg er meget stolt over vår egen stab i Olympiatoppen, både fagfolk og de som jobber med logistikk og planlegging, de har gjort en fantastisk jobb, sier han.
Redusering av risiko
Øvrebø forteller at det er et stort fokus på å redusere risikoen for smitte i troppen, og at de alltid jobber for å løse utfordringene som oppstår, der de oppstår, og nærmest mulig situasjonen med minst mulig dramatikk.
– Vi har tydelige føringer for å redusere risikoen for at noen blir syke og at viruset sprer seg i troppen, sier han. – Vi har hatt sykdom i OL-tropper før, men det som er litt spesielt her er at det er en pandemi og det er et voldsomt fokus på det i samfunnet.
Ifølge Øvrebø er det, med unntak av risikoen for Covid, veldig lite sykdom i troppen og at utøverne er veldig godt sportslig forberedt.
– Mye er håndtert bra og det kommer det til å være fremover også. Vi klarer aldri å eliminere risikoen, men vi er gode på å redusere den. Det er det vi har fokus på, sier han.
Sammen om de store prestasjonene
Toppidrettssjefen legger ikke skjul på at både oppladningen til OL og de første dagene i Beijing har vært krevende. Det har vært mange endringer i forkant med nye regler i Norge og stadig revidering av hvilke regler som gjelder i Beijing, samt at det har vært vanskelig å få svar på flere sentrale faktorer.
– Vi har en filosofi i norsk idrett som heter «sammen om de store prestasjonene», og da er vi også sammen om å løse de krevende situasjonene. Det kjenner jeg på nå, sier Øvrebø. – Det er et veldig godt samarbeidsklima, selv om ting har vært fryktelig vanskelig.
Ifølge toppidrettssjefen har sportssjefene, trenerne og utøverne levd med en voldsom uforutsigbarhet den siste tiden, men likevel har de klart å holde fokus på sportslig utvikling.
– Jeg vil takke idrettene for at de er så interessert i og gode på samarbeid – både med oss i Olympiatoppen og seg mellom, sier Øvrebø.
Målsettingen består
Før den norske OL-troppen dro til Beijing ble det satt et mål om 32 medaljer. Denne målsettingen er utarbeidet i tett samarbeid med idrettene, og ifølge Øvrebø gjelder denne målsettingen fortsatt.
– De aller fleste utøverne kommer til start, og vi holder derfor på målsetningen om 32 medaljer som vi hadde før vi dro, sier toppidrettssjefen.
Men han er også tydelig på at dersom situasjonen fortsetter å utvikle seg negativt for den norske troppen vil det også bli mer krevende å holde målsettingen.
– Det er en dynamikk vi må leve i, og vi tar denne situasjonen på dypeste alvor og jobber hardt for å redusere risikoen så mye som overhodet mulig, sier han.
Tore Øvrebø uttrykker også stor medfølelse med de utøverne som nå opplever å få drømmene sine om å prestere i OL knust av viruset, men han opplever fortsatt at det er optimisme i troppen.
– Det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi driver med smittevern og redusering av risiko, men vi driver også med sportslige forberedelser, avslutter han.