Det oppstår spennende prosesser når toppidrettsutøvere møter personell fra Forsvaret i Neste Steg. (Foto: Jens M. Andreassen).
Det oppstår spennende prosesser når toppidrettsutøvere møter personell fra Forsvaret i Neste Steg. (Foto: Jens M. Andreassen).

Nye skritt med Neste steg

6. Jun 2023 Halvor Lea

Det er full fart i Neste steg, som arrangeres i samarbeid mellom Olympiatoppen og Forsvaret. Nå kommer også Fagskolen.

Olympiatoppen og Forsvaret har i samarbeid hatt stor suksess med programmet Neste steg, som er et kurs- og utdanningstilbud for toppidrettsutøvere og veteraner fra Forsvaret som står i karriereendring. 230 utøvere og veteraner har deltatt på programmet. Neste steg ble startet i 2019, og initiativ-taker var Tore Rynning-Nielsen. Les om oppstarten her: Historien om Neste steg Norge – Neste Steg

Nå tar Neste steg et nytt skritt gjennom et nytt studietilbud, Fagskolen, som er beregnet på de som ønsker å kombinere forsvars- eller toppidrettssatsing med en svært fleksibel og tilrettelagt årsenhet innen innovasjon og entreprenørskap. Mer om dette lenger nede i saken.

 

Kvaliteter etterspurt av næringslivet

All erfaring tilsier at det kan være utfordrende å gå fra en toppidretts- eller forsvarskarriere og over i det sivile samfunnet. Gjennom Neste steg jobber Olympiatoppen og Forsvaret med bevisstgjøring og synliggjøring av den enkeltes identitet og kompetanse. Programmet har også fokus på hvordan man skal formidle sin kompetanse tilpasset nye roller og oppgaver.

- Neste steg søker å nå utøvere og veteraner når de nærmer seg slutten av karrieren. Det handler om å bli trygg på hvem du er utenom idretten og forsvaret. Målet er å øke bevisstheten og forståelsen av hvilken kompetanse du har, hvem du er, hva du interesserer deg for, og hvordan du kan sette ord på kompetansen din. Vi opplever at de holdningene og verdiene toppidrettsutøvere og veteraner har med seg fra karrieren, er kvaliteter som er ettertraktet i næringslivet, sier Tonje Hinze, rådgiver ved Olympiatoppen og en av drivkreftene bak Neste steg fra Olympiatoppens side.

 

Toppidrettsutøverne er fornøyde

Hele 230 deltakere har gjennomført programmet siden oppstarten i 2019, og pr. i dag teller nettverket av deltakere og bidragsytere mer enn 500 personer. Et 20-talls bedrifter er partnere og støttespillere, mens programmet har over 100 mentorer fra næringsliv, organisasjoner og Forsvaret. Mange av våre fremste toppidrettsutøvere har gjennomført programmet, som for eksempel Kjetil Jansrud, Nina Haver-Løseth, Maiken Caspersen Falla, Sjur Røthe, Ragnhild Haga, Emil Hegle Svendsen, Synnøve Solemdal, Aida Dahlen, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Johanne Killi og Sarah Louise Rung, for å nevne noen.

- Det gikk bare et par måneder fra jeg la opp til jeg startet opp et nytt spennende kapittel, så overgangen fra toppidretten, som hadde vært alt jeg tenkte på og levde for i alle de årene, viste seg å være langt mindre vanskelig med litt hjelp og veiledning fra blant annet Neste steg, sier den tidligere golfspilleren Tonje Daffinrud om sin deltakelse i Neste steg.

En problemstilling som går igjen, er at toppidrettsutøvere har problemer med å se, eller sette ord på, hvordan erfaringen fra idretten kan overføres til andre deler av samfunnet.

- Neste steg-programmet lærte meg at ALT jeg har gjort som toppidrettsutøver gjennom trening, konkurranse, samhold og selvledelse, er overførbart til arbeidslivet, fremhever tidligere langrennsløper Mari Eide om sine erfaringer med programmet.

 

Innovasjon og entreprenørskap

Programmet har vært gjennomført sju ganger, og består av tre dager med både individuell- og gruppevis jobbing og veiledning i tillegg til foredrag, bedriftsmesse og nettverkssamling. Videre er det gjennomført to piloter i Neste steg pluss, som er rettet mot forsvarspersonell og trenere som nærmer seg pensjonsalderen. Til høsten starter Neste Steg et eget fagskole-program for personer som er interessert i innovasjon og entreprenørskap, som gir 60 studiepoeng. Programmet er initiert av daglig leder i Neste Steg, Tor Haugnes.

- Jeg fikk spørsmålet: Hvis vi skulle ha gjort noe mer med Neste steg, hva ville du gjort da? Jo, jeg ville ha jobbet raskere, kuttet noen svinger og kommet fortere til målet. Med bakgrunn i dette, satte jeg opp en skisse til et utdanningstilbud for dem som har en gründer i magen eller vil bli sin egen arbeidsgiver. Dette har vi nå fått godkjent, så nå jobber vi med å lansere Fagskolen. Jeg er sikker på at dette vil treffe toppidrettsutøvere godt, og vi mener at Fagskolen skal kunne bidra, gjennom kursinnhold og individuell veiledning til å både doble og tredoble omsetningen eksempelvis for et enkeltmannsforetak, sier Tor Haugnes.

Fagskolen blir et studium i innovasjon og entreprenørskap, som altså gir 60 studiepoeng, er godkjent av NOKUT og gir tilgang til støtte fra Lånekassen. Det er rullende opptak, men begrenset antall plasser. Studiet blir modulbasert og online, men med individuell veiledning. Det inngår også en praksisperiode i en bedrift eller organisasjon, som vil utgjøre 20 studiepoeng. Oppstart av studiet er i uke 34.

Informasjon og søknadsskjema her: Innovasjon og entreprenorskap 60 studiepoeng – Neste Steg