I helgen ble den norske dobbeltsculleren med Thea Helseth og Jenny Marie Rørvik klare for OL i Paris. Det betyr at Norge har en kvinnebåt i roing i OL for første gang siden Atlanta i 1996. Samtidig ble para-roer Birgit Skarstein verdensmester, og er naturligvis klar for Paralympics.
Tidligere i høst kvalifiserte Norge en K4 for kvinner i padling, med Maria Virik, Anna Sletsjøe, Hedda Øritsland og Kristine Amundsen. Sist Norge hadde en kvinnelig OL-deltaker i padling, var i London 2012. Norge har også tatt kvoteplasser i tre båtklasser for kvinner i seiling. I skyting har to kvinner, Jeanette Hegg Duestad og Jenny Stene, sikret kvoteplasser. Det ser også lyst ut for to kvinnelige kvoteplasser i triatlon.
- Skyting og seiling har over tid hatt sterke prestasjonsmiljøer for kvinner, det er gledelig at disse idrettene fortsetter utviklingen og presterer på høyt internasjonalt nivå. Så er det oppløftende at det skjer en positiv kvinneutvikling i roing og padling, som har vært ute av det gode selskap over noe tid. Begge landslagene jobber godt og målrettet med sin kvinnesatsing, og det er gledelig at dette arbeidet nå gir resultater i form av kvoteplasser til OL i Paris, sier Hanne Staff, leder for prestasjon og utvikling i Olympiatoppen.
Den norske K4-båten i padling kvalifiserte seg til OL ved å bli nummer ni i A-finalen under VM i slutten av august. Den norske dobbeltsculleren i roing ble også nummer ni sammenlagt (tredjeplass i B-finalen) under helgens VM.
- Det første, viktige steget og nåløyet er å kvalifisere seg til OL og Paralympics. Det har en stor verdi at kvoteplassene er sikret i år, og at de slipper å jage disse på forsommeren før Paris-lekene. Oppgaven nå blir å løfte disse utøverne/båtene til verdensklassenivå sammen med landslagene. Når de nå er kvalifisert, kan man planlegge sesongen og treningen med tanke på å nå en prestasjonstopp i slutten av juli, begynnelsen av august. Vi har tro på ytterligere utvikling, men det er en jobb å gjøre, fortsetter Staff.
Roing, padling, skyting, seiling, triatlon og bordtennis er en del av Olympiatoppens fellessatsing SUMMIT 2024, som har som mål å styrke rammevilkårene og den sportslige satsingen for ti sommeridretter. Bordtennis fikk i helgen to kvinnelige europamestere i parabordtennis, ved Aida Dahlen og Merethe Tveiten, og en bronsemedalje ved Nora Korneliussen. Dahlen er også klar for Paralympics i Paris.
- Vi ser at satsingen gjennom SUMMIT 2024 sakte, men sikkert bidrar til å gi idrettene et løft. De ti idrettene har blitt tilført ressurser som har styrket det sportslige opplegget ved bedre trenerressurser, midler til samlinger og utstyrsutvikling. Olympiatoppen og idrettene er takknemlige for entusiasmen og støtten fra bidragsyterne i SUMMIT, og ser fram til å videreutvikle dette konseptet, sir Hanne Staff.
Les mer om SUMMIT 2024 her: Summit2024
Det er en kjensgjerning at det i Norge er færre kvinnelige enn mannlige toppidrettsutøvere, færre kvinner enn menn som kvalifiserer seg til OL, og generelt er det færre kvinner enn menn som presterer på ypperste verdensklassenivå. Dette har vært en utfordring i mange år, og Olympiatoppen har de siste 20-25 årene hatt en rekke ulike prosjekter for å bidra til å utvikle flere kvinnelige topputøvere og flere kvinnelige ledere.
- Vi har ikke klart å knekke denne koden, til tross for at vi har prioritert midler og ressurser på dette arbeidet nærmest kontinuerlig de siste 20-25 årene. Det skjer positive ting gjennom SUMMIT, og vi tar nye grep sammen med samarbeidspartnere som ønsker å bidra på dette feltet, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Vi er ambisiøse, offensive og utålmodige etter å oppnå resultater, men vi har en jobb å gjøre sammen med landslagene og særforbundene, avslutter Hanne Staff, leder for prestasjon og utvikling i Olympiatoppen.