Deltakere i denne utgaven av Olympiapoddens ferdighetshjørne (fra v): Morten Bråten (Olympiatoppen), Arne Jørstad Riise (Olympiatoppen), Christian Magelssen (NIH) og Øivind Sørvald (Norges Tennisforbund). (Foto: Kamilla Fausa, BRIK).
Deltakere i denne utgaven av Olympiapoddens ferdighetshjørne (fra v): Morten Bråten (Olympiatoppen), Arne Jørstad Riise (Olympiatoppen), Christian Magelssen (NIH) og Øivind Sørvald (Norges Tennisforbund). (Foto: Kamilla Fausa, BRIK).

Olympiapodden med fokus på ferdighetslæring for alpinister

2. Apr 2025 Halvor.Lea@olympiatoppen.no

Hvordan lærer man best å bli en god alpinist? Olympiapodden diskuterer ferdighetslæring i siste episode.

Utgangspunktet for den siste episoden av Olympiapodden, er Christian Magelssens doktorgradsavhandling: "Å forbedre undervisnings- og bevegelsesstrategier for å lære og forbedre ferdigheter hos dyktige og elite alpinister". Forskning på 98 alpinister viser at utøvere som lærer valg av strategier gjennom prøving og feiling, lærer og presterer bedre sammenlignet med tradisjonell instruksjonsbasert læring.

 

Hvordan øke læringshastigheten?

- Dette med pedagogikken i det daglige arbeidet med utøverne, uansett nivå, det er noe av det jeg har brukt mest tid på, for å prøve å finne ut hva som kan øke læringshastigheten, sier Christian Magelssen ved Institutt for prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

Doktorgradsavhandlingen tar utgangspunkt i en tverrfaglig tilnærming til å forstå ferdighetslæring, med utgangspunkt i alpint. Magelssen utforsker ulike læringsstrategier og teknikker som kan gjøre dyktige alpinister bedre, ved å kombinere mekanikk og psykologi.

- Jeg synes det er spennende at du mener eliteutøvere på et høyt nivå går glipp av utvikling på grunn av mangel på kunnskap om valg av strategier på trening, i forhold til å utvikle ferdigheter, sier Arne Jørstad Riise, fagansvarlig for idrettspsykologi på Olympiatoppen. Han deltar også i denne episoden av Olympiapodden.

 

Ferdighetslæring

Doktorgraden involverer litt fysikk og litt mekanikk, for å utvikle strategier og teste disse, for så å koble på psykologien for å se om ferdighetene kan trenes på en bedre måte. I bunnen ligger begrepet ferdighetslæring, og Morten Bråten spør i podden hva som ligger i bunnen for ferdighetstenking og ferdighetsbegrepet?

- Det er to ting jeg har vært opptatt av. En ferdighet er å ta gode valg, en alpinist må for eksempel kunne forstå at det å ta en lang sving ned en bakke, kanskje er mer hensiktsmessig enn å ta en kortere vei. Så du må lære å ta gode valg. Det andre er at, når du har tatt disse valgene, så må du klare å utføre disse på en god måte, gjenta dette gang på gang, og du må kunne gjøre det raskt, sier Christian Magelssen.

 

Rekkefølgen på læringsoppgaver

Det er to læringsprinsipper som vektlegges i oppgaven. Fra et psykologisk perspektiv har studien undersøkt om alpinister kan lære bedre ved å bruke kontekstuell interferens for å trene på ferdigheter. Dette er et læringsprinsipp som handler om å variere rekkefølgen av opplæringsoppgaver.

- I stedet for at man terper en oppgave mange ganger, så viser det seg at det er bedre å ha en oppgave, men gjerne ta en annen/ny oppgave mellom hver repetisjon. Når vi studerer effekten, ser vi at utøveren som blir forstyrret, slik at de ikke får gjentatt samme bevegelse gang på gang, de lærer bedre enn de som terper, sier Magelssen.

 

Forsterkningslære

Det andre læringsprinsippet som behandles i doktorgraden, er forsterkningslære.

- Dette går på at man rett og slett lærer best gjennom feil, ved at du opplever at en strategi er bedre enn en annen. For eksempel at utøveren tror at å kjøre korteste vei ned bakken, er den beste strategien. Men kanskje er det en annen strategi som er bedre. Da må de, hvis de får teste strategiene, oppleve at den ene strategien er bedre enn den de forventer. Dette er veldig viktig for læring, fortsetter Christian Magelssen, som har mastergrad i psykologi og kognitiv nevrovitenskap fra universitetet i Glasgow og en mastergrad i idrettsvitenskap fra Norges idrettshøgskole. 

 

Aha-opplevelser i tennis

Øivind Sørvald er utviklingsansvarlig i Norges Tennisforbund og medprogramleder i Olympiapodden. Han jobber også med analyse for tennisspilleren Casper Ruud, og har lang erfaring i å jobbe med både unge og etablerte utøvere.

- Jeg kjenner meg igjen i dette fra tennisen. Dette å gi spilleren den følelsen av aha-opplevelse gjennom å la dem prøve forskjellige ting. Så kan du si, ok, du prøver dette, og så prøver du dette, og så velger du selv. Da er det ganske innlysende hva som gir det beste resultatet, og du ser det lyser ut av øynene på spillerne når de kjenner hva som fungerer best. Når du gir dem den følelsen at nå har du funnet ut dette selv, så er jo det en veldig god motivasjon, sier Øivind Sørvald.

 

Hva er det som virker?

Er det å evaluere, det å reflektere du legger i det å involvere utøveren i læringen, spør Olympiatoppens Morten Bråten alpintforsker Magelssen?

- Ja, gi dem en mulighet for å evaluere strategiene. For eksempel, man har klokken, som er viktigste prestasjonsmål i alpint. At utøverne får mulighet til å se hva som virker, hva er det som ikke virker, og forstå konsekvensene av det de gjør, fremholder Christian Magelssen.

Hør hele episoden om ferdighetslæring i alpint der du hører podkast.