Vanlige spørsmål og tips om treningsdagboken

Vanlige spørsmål og tips til hvordan du bruker treningsdagboken.

Hvem kan bruke dagboken?

Dagboken er gratis for alle utøvere og trenere, og er tilpasset 60 ulike idretter. Utforming, visning og statistikk er foreløpig ikke like optimal for en del av de tekniske/taktiske idrettene som for utholdenhetsidrettene. Vi jobber fortløpende med å forbedre dagboken for alle, men prioriterte landslag og idretter med mange brukere prioriteres i første rekke.

Skjermbilde- Innloggingsvindu.jpeg

Kom i gang

Dagboken finnes ikke i App Store, men når du er inne i dagboken (www.olt-dagbok.nif.no) på mobiltelefonen, kan du velge «legg til på startside/hjemskjerm» (tre prikker øverst til høyre i skjermen på Android, eller firkant med pil nederst i skjermen på IOS). Da får du et ikon på mobilen som fungerer på lik måte som en App, og vil ta deg direkte inn i din dagbok uten at du må logge inn på nytt hver gang.

Dagboken er først og fremst tilpasset logging på mobiltelefon, slik at det er rask og enkelt å gjøre rett etter trening. Dersom du foretrekker det, kan den også brukes på PC/Mac - i så fall anbefaler vi nettleseren Chrome. Statistikk og figurer blir mer oversiktlig på en større skjerm, så det kan være hensiktsmessig å bruke desktop-versjonen dersom du skal gjøre mer omfattende analyser av treningen.

Opprett en bruker

Dersom du har en bruker fra den «gamle» OLT-dagboken, kan du bruke samme brukernavn og passord. De gamle dataene din vil være overført til den nye dagboken. Husk å logge inn med brukernavn, ikke e-postadresse. Dersom du har glemt passord, kan du trykke på linken for å få tilsendt et midlertidig passord på e-postadressen tilknyttet brukeren.

Om du ikke har en bruker fra før, velger du enten «Utøver», «Trener» eller «Fagperson». Det er kun «Trener» som har mulighet til å få tilgang til andre brukere sine treningsdata, dersom de godkjenner det. Du kan bytte til trenerkonto i etterkant under «Min side». Det kreves ikke lenger trenerlisens for å bruke denne funksjonaliteten.

Fyll inn all nødvendig informasjon og velg den idretten du primært driver. Som trener kan du følge opp utøvere fra hvilken som helst idrett, uavhengig av om det er samme idrett som du selv har valgt.

Endre kontoinnstillinger

Fra «Min side» kan du endre på dine innstillinger. NB. dersom du velger å bytte til en annen idrett i dagboken, vil du ikke lenger kunne se tidligere data i statistikken med mindre du bytter tilbake til den opprinnelige idretten.

Koble til utøver / trener

Har du trenerkonto, kan du søke opp og legge til dine utøvere, enten fra fanen «Oversikt» eller «Min side». Utøver vil da få varsel i sin dagbok som de må godkjenne for at du skal kunne se deres treningsdata. Listen over dine utøvere vil vises på siden «oversikt», og du kan også velge den aktuelle utøveren fra drop-down menyen øverst i bildet under fanen «Trening» eller «Statistikk».

Legg til utøver  .jpeg

Du kan kommentere på økter gjennomført av dine utøvere og/eller legge til ukeskommentar. Begge fungerer som en chat-funksjon, der du enkelt kan kommunisere med utøveren direkte i dagboken.

Dersom du er utøver og vil søke opp og gi din trener tilgang til dagboken din, kan du gjøre dette fra «Min side». Her kan du også fjerne tilgang dersom du ønsker det. Du velger selv hvem som kan se dine data, og også om du ønsker å gi tilgang med eller uten kommentarer. Vi anbefaler imidlertid å dele med kommentarer dersom du er komfortabel med det, da disse ofte inneholder tilleggsinformasjon som kan være viktig for treneren din å se.

Logging av dagsparameter

Du kan registrere sykdom, skade, høydedøgn, reisedag, fridag, konkurransedag, hvilepuls, søvn, «readiness to train» (et mål på restitusjonsstatus basert på hvor fysisk og mentalt klar du føler deg for å trene), plager tilknyttet menstruasjonssyklus og generelle kommentarer til dagen, enten fra Dashboard eller ved å trykke på den aktuelle datoen i ukesoversikten under fanen «Trening». Vi anbefaler å logge disse parameterne hver dag, helst før første treningsøkt. Om en liten stund vil de også vises i statistikken, slik at du vil kunne se de opp mot hverandre og den treningen du har gjennomført.

Logging av dagsparameter.jpeg

Logging av økt

Du kan logge en treningsøkt enten direkte fra «Oversikt» eller ved å trykke på plusstegnet for den aktuelle datoen under fanen «Trening». For at dataene skal bli så riktige som mulig, bør du logge treningen så snart som mulig etter økten. Du kan også logge økter tilbake i tid eller redigere eksisterende økter ved å bla deg tilbake til den relevante datoen.

Data fra dagboken viser at utøvere i gjennomsnitt bruker 1-2 minutter på å logge en økt. For å forenkle loggingen, anbefaler vi å registrere hele økten under «Hoveddel» heller enn å dele opp i oppvarming, hoveddel og avslutning. De viktigste tingene å logge er en beskrivende tittel (f.eks. «10*4min løp»), tid i de ulike I-sonene/ulike treningsformer, dagsform, opplevd belastning og eventuelt kommentar.

Hvis du velger en dato fremover i tid, kan du/treneren din planlegge økter i dagboken. For at den planlagte økten skal gjøres om til en gjennomført økt, må du gå inn i økten etter du er ferdig med den og fylle inn de manglende parameterne.

Logging av økt  .jpeg

Ukevisning

Under fanen «Trening» finner du ukesoversikten, som viser en oppsummering av trening gjennomført i løpet av uken, og en enkel visning av hver økt. Øverst til høyre kan du endre visning mellom tid, økter og prosent. På desktop kan du legge musepekeren over kommentaren for å hurtigvise den, eller du kan trykke deg inn på økten for en mer detaljert visning. Kakediagrammet til høyre viser fordeling mellom ulike intensitetssoner og annen trening for hver økt.

imageuxozo.png

Statistikk

Under fanen «Statistikk» kan du se rapporter og grafer som viser utvikling, trender og sammenhenger mellom ulike parametere. Du kan velge mellom de ulike rapporter i drop-down menyen øverst til venstre, og om du vi at data skal vises per uke, måned eller sesong, og om det skal vises som tid, antall økter eller prosentfordeling. Dato for statistikkvisningen settes automatisk fra 1.mai-30.april for vinteridretter og 1.okt-31.sep for sommeridretter, men du kan endre disse manuelt i statistikkfanen. Du kan skjule/vise ulike treningsformer ved å trykke på fargekodene øverst i figuren eller i tabellen. Dersom du har en trenerkonto, kan du velge «sammenligne» fanen for å se figurer som viser treningen for ulike utøvere opp mot hverandre.

Statistikk.jpeg

Årsplan

Under «Trening» kan du velge fanen «Årsplan» for å planlegge de store linjene i treningen for den kommende sesongen. Denne kan lastes opp til din egen dagbok, eller dine utøvere dersom du har en trenerkonto.

Årsplan.jpeg

Koble til andre enheter

Per nå er det ikke mulig å importere data direkte fra GPS/pulsklokke til dagboken. Vi ser på mulige løsninger for dette, men ønsker ikke at for mye i dagboken skal være automatisert. Dette fordi treningsdagboken skal være med på å skape refleksjon rundt treningen, ved at utøveren selv må inn og registrere økten, skrive kommentarer osv. I tillegg er det viktig å få med de subjektive parameterne, som ofte kan være vel så viktige for å se hvordan en utøver responderer på treningen, og oppdage ved et tidlig stadium om det kan være behov for å gjøre justeringer i belastning.