18. Fakta om glutenfri kost og trening

Cøliaki eller glutenintoleranse er en sykdom som fører til skade på tarmen pga en overfølsomhet mot glutenproteinet i hvete (gliadin), og liknende proteiner i bygg (hordein) og rug (secalin). Sykdommen har en arvelig komponent, og kan slå ut både i ung og voksen alder.

For idrettsutøvere med cøliaki kan det være en utfordring å få i seg nok karbohydrat fordi de må passe på inntaket av brødmat, kjeks og pasta. En annen utfordring er å være symptomfri slik at de kan prestere sitt beste uten å være plaget av sykdommen.

Hvilke matvarer inneholder gluten?

Vi bruker gluten som en fellesbetegnelse på proteiner som finnes i kornslagene hvete, rug og bygg. Alle matvarer som er laget av disse kornslagene inneholder gluten. Matvarene med det høyeste gluteninnholdet er kornblanding, brød og andre bakervarer som knekkebrød, kjeks, kavring og krutonger. Innbakte og panerte produkter inneholder også gluten. Det er gluten i pasta som er laget av hvete og durumhvete. Havre inneholder ikke gluten, men noen havreprodukter er tilsatt hvete og disse inneholder gluten. En del matvarer inneholder gluten fordi det er tilsatt i tilberedningen. Dette gjelder blant annet noen typer leverpostei og farseprodukter, soyasaus og majones som er laget med hvit saus. Tilsetning av gluten skal være angitt i innholdsdeklarasjonen, og disse bør alltid sjekkes.

 

De fleste glutenfrie produktene er markert tydelig med tekst eller med ikoner at de er fri for gluten.

Cøliaki og glutenintoleranse

Symptomer på cøliaki og glutenintoleranse kan være: luft i magen, forstoppelse, diarè, tretthet, irritabilitet og slapphet, fettaktig avføring, mangel på vitamin B12, folat og vitamin D, vekttap eller dårlig vektøkning hos barn , vondt i leddene, magesmerter, beinskjørhet.

I perioder med betennelse i tarmen vil man også kunne reagere på laktose (melkesukker). Dette skyldes at enzymet som spalter laktose i tarmen, kan bli redusert ved en betennelse i tarmen. Det kan derfor være nødvendig å spise laktosefri mat i tillegg til glutenfri mat i en akuttfase av sykdommen. Dette er forbigående, og som regel kan melkeprodukter brukes etter at betennelsen er gått tilbake.

Ved å legge om til et glutenfritt kosthold vil tarmen til en person med cøliaki leges. Det er imidlertid viktig å fortsette med glutenfri mat resten av livet for å unngå symptomer på sykdommen. En person med cøliaki som ikke følger et glutenfritt kosthold, kan i verste fall utvikle senkomplikasjoner som ledd- og muskelplager, benskjørhet, hudsykdommer og kreft.

Menyforslag til glutenfritt kosthold

  • Frokost, lunsj og kveldsmat
  • Bakervarer: glutenfritt brød, glutenfritt knekkebrød, glutenfri riskjeks
  • Maisgrøt, eller grøt av andre glutenfrie kornslag
  • Salatbar: salat, assorterte grønnsaker.
  • NB! unngå krutonger
  • Dressing: glutenfri dressing, olje og eddik
  • Yoghurt: fruktyoghurt (uten müsli)
  • Margarin og smør
  • Pålegg: syltetøy, honning, hvitost, brunost, prim, skinke, makrell i tomat, sild, egg
  • Frukt: frisk og tørket frukt
  • Drikke: vann, melk, fruktjuice, te, kaffe

For at varme lunsjretter skal ha en ernæringsmessig riktig sammensetning, bør måltidet inneholde mye poteter, ris eller glutenfri pasta; noe fisk, fjærfe eller (magert) kjøtt; et utvalg av salat eller grønnsaker; og glutenfrie brødvarer som tilbehør.

Middag

Middagsmåltidet bør inneholde gode proteinkilder som fisk, skalldyr, kylling, kalkun, svinekjøtt, kalvekjøtt eller (magert) storfekjøtt for at utøveren skal få dekket sitt proteinbehov. Vær oppmerksom på at noen typer farseprodukter inneholder gluten.

  • Salatbar: salat, assorterte grønnsaker
    NB! unngå krutonger
  • Dressing: glutenfri dressing, olje og eddik dressing
  • Suppe: fisk-, kylling-, kjøtt- og grønnsaks-suppe tyknet med ris
  • Bakervarer: glutenfritt brød, glutenfritt knekkebrød, glutenfri riskjeks
  • Margarin og smør
  • Poteter, ris, glutenfri pasta

Varme lunsjretter

  • Poteter, ris, glutenfri pasta
  • Fisk, fjærfe, kjøtt (magre kjøttvarer).

Produkter kan ikke være innbakt eller stekt i kavring

  • Grønnsaker
  • Saus: sjysauser, varianter som ikke er jevnet med mel som inneholder gluten.

NB! soyasaus inneholder gluten

  • Fisk, fjærfe, kjøtt (magre kjøttvarer).

NB! produkter kan ikke være innbakt eller stekt i kavring

  • Dessert: frisk og hermetisk frukt, iskrem, puddinger.

NB! vaniljekrem kan inneholde gluten

  • Drikke: vann, mineralvann, fruktjuice, saft, melk, te, kaffe

Norsk Cøliakiforening                                     

Norsk Cøliakiforening har mye nyttig informasjon om produsenter av glutenfrie produkter og tips på hvordan spise glutenfritt på reiser og annen informasjon.

Telefon: 22799170,

Fax: 22799395               

E-post: post@ncf.no

Nettside: www.ncf.no 

Ina Garthe
Ina Garthe
Fagansvarlig