Det er også viktig for å tåle større treningsbelastninger og forhindre overtrening, belastningsskader og sykdom. Restitusjonsinntak er spesielt viktig under en vektreguleringsperiode.
Restitusjon og prestasjon
Trening fører til tapping av glykogenlagrene (karbohydrat) i muskulaturen, økt proteinomsetning, tap av væske og salter og forbrenning av fettvev.
Væske
Væsketapet må erstattes etter en treningsøkt for å kunne ha et optimalt utga ngspunkt for påfølgende trening eller konkurranse. Anbefalingen er å erstatte 150% av væsketapet. Som eksempel bør en utøver som har tapt 1 kg i løpet av en treningsøkt drikke1,5 liter etter økten. En slik mengde er nødvendigd ersom man ønsker å gjenopprette væskebalansen hurtig. Drikke som inneholder natrium (kommersielle sportsdrikker) er mer effektive enn vann som reh ydreringsdrikke. Dersom natrium konsentrasjon i drikken er for lav, vil et stort væskeinntak kun resultere i øk t urinproduksjon. Væske inntaket bør fortsette hyppig over de neste to timene inntil væskebalansen er gjenopprettet.
Karbohydrat
Glykogenlagrene bør også erstattes så raskt so m mulig, spesielt hvis utøveren trener flere økter daglig. Karbohydrat er det vik tigste næringsstoffet for restitusjon både i den akutte og langsiktige fasen. Refylling av glykogenlagre oppnås ved å innta et karbohydratrikt måltid umiddelbart etter trening, eller ved å innta rehydreringsvæske med karbohydrat (for eksempel sportsdrikk ). For utøvere med 2 daglige treningsøkter eller restitusjonstid kortere enn 8 timer , bør trening påfølges med inntak av matvarer med moderat - høy glykemisk indeks (GI) som gir 1 - 1.5 g KH/kg kroppsvekt. For utøvere der trening ikke fører til tømming av glyko genlagre er det tilstrekkelig med et mindre restitusjonsmåltid som inneholder 30 - 50 g karbohydrat for å sette i gang restitusjonmsprosessene. Utøvere som trener 1 økt om dagen og har lengre restitusjonstid kan planlegge inntaket av karbohydratrike måltider etter trening ut ifra hva som er praktisk og sunt. I denne sammenheng en bidrar restitusjonsmåltidet hovedsakelig til å opprettholde måltidsrytme og sikre et tilstrekkelig daglig inntak av karbohydrat.
Protein
Under både styrketrening og harde utholdenhets økter brytes kropps protein ned, og det er derfor viktig at protein inkluderes i restitusjonsinn taket. Proteininntak er med på å stimulere proteinsyntesen og ”reparere” og bygge opp skadet muskelvev. Det gir også viktig stimuli til glykogensyntesen når karb ohydrat inntaket ikke er tilstrekkelig. Generelt anbefales det å velge animalske proteinkilder grunnet høyere proteinkvalitet. Protein i proteintilskuddene har ikke noe bedre effekt enn de proteinene man får i seg ved å drikke melk eller ved å spise kjøtt.
Det kroppsfettet som forbrukes på en treningsøkt vil raskt bli tilbakeført ved neste måltid, dersom utøveren er i energibalanse.
Tidspunkt for inntak av mat og drikke
Det anbefales å innta et lite måltid så raskt som mulig etter trening, helst innen en h alv time. Det er i dette tidsrommet kroppen er mes t mottakelig for nærin gsstoffer, spesielt karbohydrat . Måltidet kan med fordel deles opp og inntas hvert 15. -30. minutt inntil vanli g måltidsfrekvens er opprettet. Det gjelder spesielt for idrettsutøvere so m trener eller konkurrerer to eller flere ganger per dag, og som har et høyt behov for energi og karbohydrat. Et slikt regime kan i større grad bidra til å optimalisere restitusjon slik at intensiteten kan opprettholdes på påfølgende økter. Et større måltid kan spises på et senere tidspunkt når det er praktisk mulig. Generelt sett tar det ca. 20-24t imer å fylle opp glykogenlagre i muskulatur, da refylling av lagre skjerm ed en hastighet på ca. 5% i timen.
Type og mengde mat og drikke
Måltidet etter trening bør bestå av:
- Mat og drikke med høyt karbohydratinnhold
- Mat og drikke med et moderat proteininnhold
- Mye væske (med litt salter ved stort væsketap og dersom det ikke inntas mat)
- Mat og drikke som utøveren liker
Under er noen gode eksempler på hva som kan inntas etter trening og konkurranse. Utøvere som finner det vanskelig å spise fast føde rett etter trening kan prøve flytende alternativer; karbohydratrike flytende måltid som hjemmelagde fruktsmoothies (en miks av frukt, bær, melk eller yoghurt og isbiter), sjokolademelk, fruktjuice og sportsdrikker. Disse alternativene hjelper utøveren til å fylle på med energi og væske på en enkel måte. Utøvere som trener flere økter per dag bør innta karbohydrat med moderat-høy GI i restitusjonsinntaket. For utøvere som trener en gang om dagen er ikke dette så viktig, da de har lengre restitusjonstid.
- Prøv å spise 1- 1,5 g karbohydrat per kg kroppsvekt i de to første timene etter trening.
- Proteininntak på 10-20 g (høyverdig protein) etter en treningsøkt vil sammen med insulinresponsen fra karbohydratinntaket virke oppbyggende på muskulaturen.
- Melk, sjokolade og yoghurtdrikker
- Yoghurt/go´morgen yoghurt
- Brødskiver med proteinrikt pålegg
- Snoothies, fruktjuice
- Bananer
- Tørket frukt/rosiner
- Frisk fruktsalat med yoghurt
- Müslibarer/energibarer/restitusjonsbarer
- Sportsdrikk/restitusjonsdrikk
Matvare | Mengde karbohydrat | Mengde protein |
2 brødskiver med hvitost og honning | Ca. 41 g | Ca. 12 g |
Fruktmüsli med 2 dl melk | Ca 57 g | Ca. 13 g |
Go´morgen yoghurt | Ca. 42 g | Ca. 8 g |
3 dl fruktsmoothie med yoghurt | Ca 32 g | Ca. 10 g |
3 dl sjokolademelk | Ca. 17g | Ca. 10 g |
Referanser
Burke L. Nutrition for recov ery after training and competition. In Clinical sports nutrition, 4th edition, 2010. McGraw - Hill, Australia . ISBN 978007027720.
Howarth et al. Coingestion of protein with carbohydrate during recovery from endurance exercise stimulates skeletal muscle p rotein synthesis in humans. J Appl Physiol 2009;106(4):1394 - 402.
Kerksick C et al. International Society of Sports Nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr 2008;3:17.
Maughan RJ, Burke LM, Coyle EF. Food, Nutrition and Sports Performance II. The International Olympic Committee Consensus on Sports Nutrition. Routledge, New York, USA 2004. ISBN 0415339065.
Millard - Stafford et al. Recovery nutrition: timing and composition after endurance exercise. Curr Sports Med Rev 2008;7(4):193 - 210.
Shirreffs et al. Fluid needs for training and competition in athletics. J Sport Sci 2007;25:s83 - s91.
Tipton KD, Borsheim E, Wolf SE et al. Timing of amino acid – carbohydrate ingestion alters anabolic response to muscle after resistance exercise. Am J Physiology 2001; 281:E197 - E206.
Wong SH, Chen YJ, Fung WM, Morris JG. Effect of glycemic index meals on recovery and subsequent endurance capacity. Int J Sports Med. 2009 Dec;30(12):898 - 905