Informasjon og bestilling

Bestilling

All testbestilling skal skje gjennom landslagstrener. Alle tester kan bestilles på tlf. 24 07 57 20. Ved bestilling av test oppgis navn, e-post og tlf. nr. til trener/kontaktperson, liste med navn og rekkefølge på utøvere som skal testes, samt fakturaadresse.

Beskrivelse av testene

Testing er en viktig del av treningsarbeidet for defleste utøvere. Testresultatene danner grunnlag for kapasitetsanalyser, styring av treningsintensitet og evaluering av trening. Følgende tester er mest brukt:

Hurtighet (40m sprint)

På Toppidrettssenteret kan man gjennomføre sprinttester opp til og med 40m på mondo-matte, dvs. at piggsko kan benyttes hvis ønskelig. Fotoceller for hver femte meter danner grunnlag for eventuelle hastighetsanalyser. Hver utøver kan dermed bli vurdert i forhold til akselerasjon, toppfart og utholdende hurtighet (gjentatte løp med korte pauser). Testen kan tilpasses ulike behov for hver idrett.

Spenst (bosco)

Ved hjelp av en kraftplattform kan man beregne vertikal hopphøyde på ulike typer spensthopp. De mest sentrale øvelsene er hopp med svikt, hopp uten svikt, svikthopp med halv kroppsvekt og fallhopp.I tillegg tilhopp på kraftplattform kan man gjennomføre horisontale spensttester som stille lengde, stille tresteg o.l. Testene kan tilpasses ulike behov for den enkelte idrett eller utøver.

Styrke

Testing av 1RM (den største vekt som kan løftes bare en repetisjon) i frivektsøvelser som dype knebøy, frivending, rykk, benkpress, nakkepress, liggende opptrekk osv. Testing av submaksimal styrke (maksimalt antall løft på submaksimal belastning, f.eks. 70-80% av 1RM) innenfor de samme øvelsene.

Vi anbefaler imidlertid at utøverne har et minimum av erfaring for å gjennomføre slike typer tester. Nybegynnere anbefales å gjennomgå et løftekurs og en lengre treningsperiode før testing i 1RM og submaks.