Prosjekter

Ski 2022 er et samarbeidsprosjekt mellom Olympiatoppen, Norges Skiforbund (langrenn, kombinert og hopp), og Norges Skiskytterforbund. Prosjektet Ski 2022 er inne i sitt fjerde år. Det er noen få måneder igjen til OL i Kina begynner i februar 2022. Prosjektet er et av de største OLT noen gang har gjennomført.

Målene i prosjektet er:

  1. Være ledende og utvikle ny kunnskap og erfaringer om skiegenskap, struktur, produkt (relatert til vær og føreforhold) og beslutningsprosesser.
  2. Implementere ny kunnskap i smørebuene og hos den enkelte smører, slik at kunnskapen blir anvendt og bedrer skiene til utøverne i konkurranser frem til, og gjennom Kina 2022, med OL/PL som hovedmål
  3. Best Illustrasjonsbildeski i Kina

Hovedformålet med ski-delen av prosjektet har vært å vise at samspillet mellom GPS-data og sensor-data kan benyttes til optimalisering av tekniske og taktiske ferdigheter i ski-idrettene langrenn, skiskyting og kombinert. Prosjektet blir gjennomført med stor engasjement av Jan Kocbach og Vebjørn Berre (Apertus) i samarbeid med Olympiatoppen og særforbundene.

Målet med prosjektet er å optimalisere utstyr, tekniske og taktiske ferdigheter i målidrettene ved å videreutvikle metodikk og programvare fra prosjektet «Treghetsnavigasjon 2012 (TN) – utvikling og anvendelse i teknikk- og utstyrsutvikling (Apertus) og GPS-prosjektet (Jan Kocbach)». Prosjektet har gått over flere år og danner grunnlaget for prosjektet om tekniske og taktiske analyser.

Studien beskriver utviklingen av en ny kjelke, med hovedfokus på overføringen av utøverens svingebevegelser og forbedret kraftoverføring fra utøveren til isen. Dette inkluderer fastspenningen av utøveren til kjelken, setet og understellet (området mellom setet og skøytestålene).

Det overordnede kjelkehockeyprosjektet ble iverksatt av Olympiatoppen i 2011, av Øyvind Sandbakk i Olympiatoppen Midt-Norge og Cato Zahl Pedersen, tidenes mestvinnende norske paralympiske utøver og ansvarlig coach for paralympisk idrett i Olympiatoppen.

Prosjektet er gjennomført som tre masteroppgaver og en prosjektoppgave ved Institutt for Produktutvikling og Materialer (IPM) ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, Norge. Prosjektet er en del av et utstyrsprosjekt som går over to år, fra januar 2012 til høsten 2013. Utstyrsprosjektet er igjen en del av et større prosjekt i regi av Olympiatoppen Midt-Norge for å øke det norske kjelkehockeylandslagets medaljesjanser i Paralympics 2014 i Sochi, Russland.