Foto: Odd Richard Valmot, Teknisk Ukeblad
Foto: Odd Richard Valmot, Teknisk Ukeblad

Olympiatoppens Petter Smart

31. aug 2020 Kristin Bentdal Larsen

Felix Breitschädel er fagansvarlig teknologi og utstyr. Han trigges av utfordringene han får i hverdagen, og mener kreativitet er alfa omega.

– Nysgjerrighet er en viktig egenskap i en slik jobb. Er du ikke nysgjerrig eller kreativ, så skjer det ikke så mye, sier Felix Breitschädel.

Breitschädel er fagansvarlig teknologi og utstyr ved Olympiatoppen, og jobber med både store og små prosjekter som skal gi norske utøvere konkurransefortrinn. Han mener noe av det morsomste med jobben er at det er kort vei fra idé til implementering, og at toppidrettsutøverne er svært takknemlige når avdelingen hans leverer gode løsninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Felix2.jpeg

Felix Breitschädel har en doktorgrad om friksjon mellom ski og snø. Her er han på jobb ute i felten.


– Det er nye utfordringer hele tiden, og Olympiatoppens motivasjon er å skaffe idrettene og utøverne konkurransefortrinn. Vi har å gjøre med veldig fremoverlente utøvere som hele tiden jager etter utvikling og en prosentforbedring. Det er et motiverende miljø å jobbe i og med, sier Breitschädel.

Konkurransefortrinn

Felix Breitschädel har en mastergrad i Sports Equipment Technology fra FH Technikum Wien og NTNU Trondheim, og i 2013 leverte han doktorgrad om friksjon mellom ski og snø. Helt siden før han var ferdig med doktorgraden sin, har Felix arbeidet med skiprosjekter for Olympiatoppen.

Allerede i 2006 var han med som vitenskapelig fagperson på prosjektet Ski 2010 i forkant av OL og Paralympics i Vancouver, og senere har han også vært med på Ski 2014 og 2018. Nå leder han prosjektet Ski 2022 i forkant av OL og Paralympics i Beijing 2022. Ifølge Breitschädel er det å finne den beste fluorfrie løsningen en av de store utfordringene nå, etter at Det internasjonale skiforbundet (FIS) i november 2019 vedtok et forbud mot fluorholdige produkter i alle grener fra og med neste sesong. I mai 2020, fulgte det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) opp med samme vedtak.

­– Vi skal skape konkurransefortrinn for de norske utøverne, og sørge for at de har best mulig ski når de stiller på start, enten det er langrenn, skiskyting, kombinert eller hopp. Det foregår nå et kappløp om hvem som klarer å finne den beste fluorfrie løsningen, forklarer Breitschädel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Felix3.jpeg

Felix Breitschädel er fornøyd på jobb.

Olympiatoppens forsknings og utviklings-oppdrag er å identifisere toppidrettsrelevante problemstillinger, sikre gjennomføring av anvendt forsknings- og utviklingsarbeid i samhandling med de ypperste forskningsinstitusjonene, og implementere kunnskapen i trenerutviklingsprogram og treningsprosesser i prioriterte idretter.

Langsiktig tenkning

Ifølge Felix Breitschädel er det ikke så mye vinteraktivitet i løpet av sommeren, men det er fortsatt mye arbeid å gjøre i forkant av neste sesong. Det er data som skal analyseres og nye verktøy som skal utvikles for at landslagene skal kunne ta best mulig beslutninger når verdenscupen starter igjen.

Han er opptatt av at det skal være kort vei fra idé til implementering, men at det likevel skal være en langsiktig tenkning bak prosjektene Olympiatoppen er med på.

– Det som er spesielt med avdelingen jeg jobber i er at vi ikke er så store, men vi har flere pågående prosjekter. Vi samarbeider gjerne med eksterne partnere og søker kompetanse andre steder, forklarer Breitschädel.

Avdelingen for teknologi og utstyr har lenge bestått av kun Felix, men i januar 2020 startet Fredrik Mentzoni som fagkonsulent teknologi og utstyr ved Olympiatoppen. Felix sier at det dermed har kommet inn en ekstra ressurs for sommeridrettene, siden han selv jobber mest med vinteridrettene, mens Fredrik, som har en doktorgrad innen hydrodynamikk, for det meste jobber med sommer. Hans spesialitet er luft- og vannmotstand, kompetanse som er nyttig i en rekke sommer- og vinteridretter. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fredrik3.jpeg

Fredrik Mentzoni og Sverke Lorgen jobber med å få ut data. Den lille boksen gjør hundre målinger i sekundet, og disse blir analysert og presentert for roerne (foto: Mette Bugge, Aftenposten)

– Hydrodynamikk handler om bevegelser i vann. Jeg ser blant annet på ulike parametere som kan gi konkurransefortrinn, forklarer Fredrik Mentzoni. – Siden jeg startet på Olympiatoppen har jeg blant annet jobbet med roing, der jeg har gjort analyser med catapultsystemet, som også brukes mye i vinteridretter. Her kan vi måle hastighet og bevegelse i båten, og dermed si noe om hvordan utøveren ror og hvor det er mulig å hente ytterligere gevinst.

Catapultsystemet som Mentzoni nevner, baserer seg på GPS-signaler, og er tidligere brukt mye i langrenn og skiskyting, hvor løypene kartlegges slik at utøverne skal kunne optimalisere løpet, velge effektive strategier, gjøre riktige trasévalg og tjene viktige sekunder. Mentzoni har brukt dette i samarbeid med landslaget i roing, men mener at dette er et godt verktøy for andre idretter som blant annet padling, håndball og fotball.

– Det handler om å måle bevegelsene til utøverne. Det er interessant og nyttig på tvers av idretter, forklarer Fredrik. – Noen idretter bruker kun GPS og posisjonsmålinger med satellitt, men i roing bruker vi også bevegelsessensorer som registrerer bevegelsene i båten. Det er mange måter å få en båt til å gå fremover, men ikke alle er like hensiktsmessige.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fredrik4.jpeg

Denne lille dingsen kan bety forskjellen mellom B-finale og medalje i OL eller Paralympics (foto: Mette Bugge, Aftenposten)

Les mer i Aftenposten om hvordan Fredrik Mentzoni jobber med landslaget i roing

God kontakt med idrettene

Olympiatoppen prioriterer det meste av FOU-ressursene i langsiktige og strategisk viktige prosjekter. Disse skal utvikle ny kunnskap over lang tid, og skape et sterkt nettverk av forskere og fagpersoner som jobber sammen om å utvikle kunnskap. Fortrinnsvis skal utviklingsarbeid og implementering foregå i regi av Olympiatoppen og særidrettene, mens forskningen skal gjennomføres av forskningsinstitusjonene.

I Ski 2022-prosjektet jobber Felix og hans avdeling tett med smøreteamene i langrenn, skiskyting, kombinert og hopp, med forberedelser mot det store målet: OL og Paralympics i Beijing. Sammen med smøresjefene, definerer Olympiatoppen og Felix hvilke prosjekter det skal satses på.

– Vi på Olympiatoppen tenker langsiktig, mens smøreteamene implementerer det vi kommer opp med. Det er viktig med en god og tett kontakt med idrettene. De må ha tillit til oss, og vi må kunne gi dem en forbedring, avslutter Breitschädel.

På innsiden av Olympiatoppen:

Hva er Olympiatoppens rolle i norsk toppidrett? 
Fremover publiserer vi en serie intervjuer med ansatte for å gi et innblikk i hverdagen på Olympiatoppen. Her får du lese om hvordan Olympiatoppens ressurspersoner jobber, og hva som driver dem for å skape utvikling for norsk toppidrett sammen med landslagene. 

Dette er den første artikkelen i serien «På innsiden av Olympiatoppen».