Beijing samlelogo

100 dager til Beijing

27. okt 2021 Kristin Bentdal Larsen

OL- og Paralympics-ilden i Tokyo er så vidt slukket før startskuddet går for Beijing-lekene. Hvordan ligger vinteridrettene an med forberedelsene?

Med 100 dager til OL og 128 dager til Paralympics i Beijing, nærmer vinterlekene seg med stormskritt. En hel verden har vært preget av Covid-pandemien siden tidlig i 2020, og konkurransetilbudet har variert.. I et digitalt mediemøte, forteller toppidrettssjefen, vinteridrettssjefen og Chef de Mission for Paralympics hva de tenker om de kommende lekene.

– Vi er ikke ferdig med å evaluere Tokyo-lekene før vi skal gjøre de siste forberedelsene til Beijing, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø. – Forberedelsene har tidligere vært sterkt preget av pandemien, men de er betydelig mindre preget av det nå enn tidligere.

Toppidrettssjefen mener også at de føringene som troppen måtte forholde seg til under Tokyo-lekene, er gode erfaringer å ha med seg når det kommer til hva som møter dem i Beijing.

– Jeg er sikker på at vi kommer til å være en av de nasjonene som håndterer dette best, sier Øvrebø og understreker at smittevernreglene på Olympiatoppen fortsatt er strenge for å ivareta utøvernes sikkerhet.

Vinteridrettssjef Helge Bartnes forteller at selv om Olympiatoppens ledelse har vært i Beijing både to og tre ganger, er det ikke blitt gjennomført inspeksjonsturer med idrettene, på grunn av pandemien. Likevel er han optimistisk.

– Inntrykket vårt er at vi kommer til å møte fantastiske anlegg, sier Bartnes.

Målsettinger

OL i PyeongChang i 2018 ble Norges beste OL noensinne med totalt 39 medaljer. Det var derfor knyttet stor spenning til medaljemålet for Beijing.  

– I samarbeid med idrettene har vi kommet frem til et mål som løfter oss og er preget av offensivitet, sier Øvrebø.

Målsettingen for OL er 32 medaljer. Dette er to medaljer mer enn målsettingen var for PyeongChang.

– Vi tar ingenting for gitt, sier Øvrebø. – Hver enkelt medalje må vinnes.

For Paralympics er målet å kjempe om å være bedre enn i PyeongChang. Der endte Norge med åtte medaljer.

– Vi mener at dette er et begeistringsmål og prioriteringsmål, og at vi har en god sjanse til å nå målet, sier Chef de Mission for Paralympics, Cato Zahl Pedersen. – Vi er heldige som har dette gode OL-toget foran oss før vi skal i ilden som vi kan lære av og utveksle erfaringer med.

Fokus på menneskerettigheter

Ifølge toppidrettssjefen har menneskerettighetssituasjonen i Kina fått betydelig større plass i mediene enn de hadde fått om det ikke var OL og Paralympics i Beijing i 2022. For å sikre at utøverne kan prestere optimalt, uavhengig av hvor lekene arrangeres, informerer Olympiatoppen utøverne om situasjonen i vertslandet før de reiser. Toppidrettssjefen opplyser om at denne informasjonen også blir en del av utøvermanualen.

– Vi forholder oss til at det er vedtatt på idrettstinget at vi skal delta, og vi er imot brudd på menneskerettighetene uavhengig av hvor lekene arrangeres, avslutter Øvrebø. 

OL i Beijing starter 4. februar 2022, og Paralympics starter 4. mars 2022.