Ida-Louise Øverland er glad for å få tildelt kvoteplass til Paralympics i Tokyo.
Ida-Louise Øverland er glad for å få tildelt kvoteplass til Paralympics i Tokyo. Foto: Kristin Bentdal Larsen

Ida-Louise skal til Tokyo

13. aug 2021 Kristin Bentdal Larsen

Ida-Louise Øverland fra Harstad har fått kvoteplass til Paralympics, og skal nå toppe formen frem mot Tokyo.

Nå som OL-ilden er slukket, venter 15 norske toppidrettsutøvere på at Paralympics-ilden skal tennes i Tokyo. 17 år gamle Ida Louise Øverland fra Harstad, hadde som mål å konkurrere i Tokyo. Det målet nådde hun da hun ble tildelt kvoteplass kort tid før lekene.

– Det kom veldig overraskende på, sier Øverland. 

Fokus på kvalitet

Sprinteren forteller at hun kommer fra en grunnperiode med hard og intensiv trening, og at det nå handler om å toppe formen inn mot Tokyo.

– Hvordan skal du toppe formen før Paralympics. 

– Jeg må bare gjøre som treneren sier, spøker Øverland. – Jeg har forberedt meg på best mulig måte utfra omstendighetene. Jeg har trent godt, så nå handler det om å få inn farten og fokusere på kvaliteten.

Godt treningsmiljø

I løpet av vinteren har Øverland vært uheldig og slitt med et par skader. Hun har blant annet måtte gå på krykker i noen uker, men hun er takknemlig for at hun har hatt en bra treningsgruppe og fått støtte i opptreningen.

– Jeg er veldig heldig som har et godt treningsmiljø med Salum Kashafali og Vegard Dragsund Sverd. I tillegg har Olympiatoppen fulgt meg opp hver eneste uke, og det har hjulpet meg veldig mye, sier sprinteren.

Nå er 17-åringen skadefri og ser frem mot det første store målet: Tokyo 2021.

Annerledeslekene

Når startskuddet går for Ida Louise og de andre utøverne i Tokyo, blir det under helt andre omstendigheter enn tidligere leker, men for Øverland er det likevel stort.

– Det kommer til å bli et veldig spesielt Paralympics, men det er noe jeg kommer til å huske for alltid. Jeg har jo ingenting å sammenligne det med, og for meg er Paralympics stort uansett, sier hun.

Det siste halvannet året har vært preget av restriksjoner. Det har gjort det nødvendig for både utøvere og trenere å omstille seg og være kreative.

– For meg har det siste halvannet året vært krevende – slik det har vært for alle, sier Ida Louise. – Jeg har vært heldig som har fått lov til å trene på Olympiatoppen, og så har vi funnet andre løsninger, så det har gått bra.

Endringer i hverdagen

Da harstadjenta satte seg som mål å konkurrere i Tokyo, måtte hun også ta noen harde valg. Hun satset enda mer på trening, flyttet til Oslo og begynte på WANG.

– Hvis jeg skulle nå målene mine visste jeg at jeg måtte gjøre noen endringer i livet og hverdagen. Jeg begynte å prioritere enda mer, og så langt har det gitt resultater, sier Øverland. 

Hun innrømmer at det ikke alltid er lett å kombinere skole og toppidrett, men at tilrettelegging fra skolen gjør at hun kommer seg gjennom det.

– Det handler om å sette seg mål og jobbe med skole når jeg er på reise. Jeg må nok ta opp kjemiboken i Tokyo, sier hun.

For Øverland er det viktig å ha skolen ved siden av toppidretten, og i løpet av det siste halvannet året har det blitt mer tid til å fokusere på skolen.

– Det har egentlig vært ganske positivt med tanke på skolen at det har vært mindre reising. Jeg har jo lyst til å fullføre videregående skole, og mindre reising har gitt mer tid til skolearbeidet, sier hun.

Det store målet

Når Ida Louise står på startstreken i Tokyo er målet å skaffe seg så mye erfaring som mulig. 17-åringen innrømmer at det hadde vært utrolig å komme til en finale, men at det kommer til å bli tøft.

– Forventningene mine er å delta og løpe nær personlig beste. Jeg er der for å lære og så satser jeg for fullt mot Paris 2024. – Det store målet er å ta medalje i 2024 eller 2028, og det er selvfølgelig gull som står øverst på ønskelisten.

Den norske troppen til Paralympics:

Badminton:

Helle Sofie Sagøy, Kristiansand Badmintonklubb

Bordtennis:

Aida Husic Dahlen, Randesund IL-BTG

Nora Korneliussen, Fokus BTK

Tommy Urhaug, Stord BTK

Dressur:

Jens Lasse Dokkan, Hasle Hestesportsklubb

Ann Cathrin Lübbe, Hammerfest Rideklubb 

Friidrett:

Salum Ageze Kashafali, Norna-Salhus

Ida Yessica Nesse, IL Tyrving

Ida Louise Øverland, IK Hind

Roing:

Birgit Skarstein (PR1W1X), Christiania Roklub

Skyting:

Jørn Dalen, Kisen Miniatyrskytterlag

Heidi Sørlie-Rogne, Kisen Miniatyrskytterlag

Svømming:

Sarah Louise Rung, Stavanger Svømmeklubb

Fredrik Solberg, Tønsberg Svømmeklubb

Sykling:

Suzanna Tangen, Grenland SK