Synne Sofie Stangeland, Jesper Saltvik Pedersen og Marcus Grasto Nilsson i Hafjell under VM i snøsport for parautøvere.
Synne Sofie Stangeland, Jesper Saltvik Pedersen og Marcus Grasto Nilsson i Hafjell under VM i snøsport for parautøvere. Foto: Privat

Alpinsportens dream team

23. jan 2022 Kristin Bentdal Larsen

Synne Sofie Stangeland er trener til verdens beste alpinist. Jesper Saltvik Pedersen tok fem medaljer under VM i snøsport på Lillehammer, hvorav tre gull.

– Dette er et mesterskap vi har jobbet mot lenge, og Synne har vært en veldig stor del av det. Hun er helt fantastisk, og legger ned et vanvittig arbeid! Vi utfyller hverandre på en bra måte, og resultatene viser at vi funker bra som team, sier Jesper Saltvik Pedersen. – Hun er litt poteten i laget. Vi er et lite lag, så Synne er både trener og fysioterapeut. Og noen ganger litt hobbypsykolog.

2D384306-8995-4D92-AB21-F714EB4F678A 2.jpeg

Synne Sofie Stangeland trener alpinlandslaget sammen med landslagssjef Hans Blattmann. Landslaget er et lite lag med få ressurser, og de må derfor bruke de ressursene de har på best mulig måte. Blattmann har, i tillegg til den omfattende jobben som landslagssjef, ansvar for all skiservice og han bruker mange timer i skirommet hver dag for å gjøre klart utstyret til dagen etter.

– Vi deler på de ulike ansvarsområdene for å få dagene til å flyte best mulig, og hjelper hverandre når det er behov for det, sier Stangeland. – Hans jobber ikke bare med Jesper sine ski, men han tar ansvar for alle utøvere som er med på samling og konkurranser.

Hans Blattmann er i tillegg engasjert i idrettspolitikken knyttet til parautøvere – både nasjonalt og internasjonalt. Han har fulgt Jesper hele veien fra klubb/krets og opp på nivået han er på i dag.

– Hans skal ha en stor del av æren for at vi kan kalle oss et dream team, konstater Stangeland. 

Tøffe krav

Som tidligere alpinist vet Synne hva som skal til for å lykkes. Hun ga seg med idretten i 2010 og begynte å studere fysioterapi. Samtidig startet hun som trener i Stabæk. Etter tre år i klubben, der hun trente 15- og 16-åringer, var Stangeland innom Skiforbundet på samlinger og internasjonale renn, før hun i 2018 fikk tilbud om å jobbe med paraalpinlandslaget.

– Det var skremmende å ikke skulle jobbe hundre prosent som fysioterapeut, men jeg angrer ikke. Para var sjansen min, og jeg er glad for at jeg tok den sjansen, sa Stangeland i et intervju med Olympiatoppen fra 2020.

Bakgrunnen hennes som trener for funksjonsfriske, mener Jesper Saltvik Pedersen at bare er positivt.

– Det gir henne et litt annet perspektiv. Hun stiller de samme kravene til oss som til funksjonsfriske, og det er sunt for oss. Selv om det kan være tøft til tider, så ser hun ikke forskjell på oss og funksjonsfriske utøvere, sier han.

Saken fortsetter under bildet

Synne Sofie Stangeland og Jesper Saltvik Pedersen under VM på «hjemmebane» i Hafjell. Foto: Privat

Utfordrer utøverne

Stangeland er tydelig på at utøverne trenger å bli utfordret. Hun jobber hele tiden med å gjøre dem nysgjerrige og søkende, og at de skal ha eierskap til egen utvikling. Det krever gjensidig arbeid og tillit mellom henne og utøverne.

– Utøverne må ikke ta alt jeg sier for god fisk. Jeg vil ikke snakke til en vegg, de må gi litt tilbake og by på seg selv for at samarbeidet skal fungere. Vi er nødt til å være ærlige når det gjelder hva vi trenger av hverandre for å bli bedre, sier Stangeland.

Hun sier også at hun som kvinne muligens kan snakke med utøverne på en annen måte, Ifølge Stangeland er alpint veldig mannsdominert på trenersiden, og hun mener at det er for få kvinner i treneryrket generelt. Det gjør at hun må tørre å stikke frem hodet og ta litt plass.

– Jeg er egentlig litt forsiktig, men skal man lykkes må man legge det litt til siden, og tørre å si det man mener. Vi kvinner kan ha like mye kunnskap eller andre kvaliteter som mannlige trenere, sier hun.

Trenerløftet

I 2020 var Stangeland en del av Olympiatoppens program, Trenerløftet. Programmet, som ble opprettet takket være ni millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DNB, har til hensikt å bidra til kompetanseheving for unge, talentfulle trenere. Det skal være med å utvikle neste generasjons trenere, slik at de skal bli bedre til å støtte morgendagens toppidrettsutøvere.

I et intervju fra 2020 sa hun:

– Trenerløftet har vært veldig positivt så langt. Jeg har virkelig fått muligheten til å utvikle meg og møte andre unge trenere.

Les mer om Synnes erfaringer med trenerløftet:

137627

Treneren bak verdens beste alpinist

Synne Sofie Stangeland er treneren som ønsker å leve av paraidrett. Det siste året har hun vært trener for verdens beste mannlige alpinist.

God klaff med forberedelsene

I forkant av VM på hjemmebane har det lille teamet lagt ned mye arbeid. Ifølge Stangeland har de vært ekstremt mye på ski i hele høst, med blant annet seks uker i Mellom-Europa, i tillegg til mye trening i mesterskapsbakken på Hafjell.

– Treningen og rennene vi kjørte i Mellom-Europa ga gode resultater, som igjen resulterte i god selvtillit. Vi har fått god klaff på forberedelsene våre, forklarer Stangeland.

I tillegg løfter hun frem samarbeidet med Olympiatoppen på den fysiske treningen.

– Vi har lagt ned mange timer på Olympiatoppen med fysisk trening, og har hatt et godt samarbeid med Lene (Puntervold) og Eirik (Bergheim Hole). De skal ha mye av æren for at det har gått som det har gått i VM, sier hun.

Bra for teamet

Jesper Saltvik Pedersen tok totalt fem medaljer, hvorav tre av aller edleste metall. Stangeland håper dette gir et løft til hele paraidretten.

– Det at Jesper presterer så bra betyr mye for mange. Vi som lag får mye oppmerksomhet, og jeg håper at dette resulterer i et løft – både økonomisk og i oppmerksomhet – for hele paraidretten, sier hun. – Vi må fortsette å gjøre det vi gjør nå, men forhåpentligvis får vi bedre rammer og bedre rekruttering fremover.

Den første gullmedaljen til Saltvik Pedersen i utforrennet på Hafjell, ble en emosjonell opplevelse for hele laget. For ett år siden døde faren Bjørn brått av et hjerteinfarkt, og Jesper har tidligere uttalt at han ønsket å hedre ham med en gullmedalje.

– Den gullmedaljen var veldig stor for oss alle sammen. Både fordi Jesper kjørte for faren sin, men også fordi det var en del spenning knyttet til det første rennet på hjemmebane. Det var et ekstremt bra renn der han gjorde alt han skulle gjøre, og det er en rå idrettsprestasjon. Det ble felt mange tårer den dagen, sier Synne.

Saken fortsetter under bildet

Hele teamet feirer i Hafjell. Foto: Pedro Lemos/Lemos Media

Beijing neste

Etter VM på Lillehammer venter enda et stort mesterskap for alpinlandslaget. I mars er det Paralympics i Beijing, og Stangeland er tydelig på at nivået må heves enda noen hakk før den tid.

– Resultatene har vært ekstremt bra, men Jesper har fortsatt mye å gå på når det gjelder å få ut sitt ypperste nivå i konkurranse. Vi ser at Jeroen Kampschreur, konkurrenten fra Nederland, får ut et høyere nivå i konkurranser, selv om han har kjørt ut tre ganger. Jesper må opp på det nivået i Beijing, sier hun.

Før de reiser til Beijing, skal paraalpinlandslaget på precamp i midten av februar, og ifølge Synne skal de legge ned en solid jobb for å få ham opp på det nivået til Paralympics starter

– Nederlenderen er helt sikkert revansjelysten, så Jesper må prestere på et høyt nivå om vi skal ta gull der også, sier hun. – Han har medaljesjanser i alle renn han stiller i, men jeg håper han klarer å prestere så tett opp mot 100 prosent – slik han gjør på trening, avslutter Synne Sofie Stangeland.