Casper Ruud på trening på Olympiatoppen. Foto: Kristin Bentdal Larsen
Casper Ruud på trening på Olympiatoppen. Foto: Kristin Bentdal Larsen

Hemmeligheten bak Team Ruud

1. jun 2022 Kristin Bentdal Larsen

Øivind Sørvald er ansvarlig for teknikk og analyse i Team Ruud. På Olympiatoppens coaching- og treningsseminar ga han et innblikk i hvordan teamet jobber.

For seks år siden var Casper Ruud en topp 1000-spiller i internasjonal tennis. I dag er han en åttende beste tennisspilleren i verden, og er klar for en kvartfinale i tradisjonsrike Roland-Garros. Turneringen, tidligere kjent som French Open, er én av fire årlige Grand Slam-turneringer. Hva er hemmeligheten bak disse prestasjonene?

–  Det handler om ro og tryggheten i at ting tar tid, sier Øivind Sørvald, ansvarlig for teknikk og analyse i Team Ruud. – Christian (Ruud) konsentrerer seg ikke om ting som ikke er viktige. Du kan ikke bare ha vedlikehold – du må hele tiden tenke utvikling.

D08A33E1-306B-4C07-90C5-F32A0B561D07_1_105_c.jpeg

Øivind Sørvald under Olympiatoppens coaching- og treningsseminar. Foto: Kristin Bentdal Larsen

Sørvald forteller at Christian Ruud, hovedtrener og far, har vært opptatt av at det skal være en kontinuitet i Team Ruud – de fleste på teamet har vært der siden Casper startet satsingen på tennis. Dette mener Sørvald er med på å skape en ro og trygghet i teamet.

– Det at ingen står i fare for å bli byttet ut, gir oss en trygghet og lojalitet som team, men hver enkelt må videreutvikle seg, sier han. – Den harde jobben må legges ned hver eneste dag, og det må være hensikten på hver trening.

Med 250 reisedøgn hvert eneste år, er det viktig at det er et velfungerende team rundt Casper Ruud. Samtidig er det viktig at det er et filter rundt tennisspilleren.

– Christian er filteret, og vi i teamet rundt prater mye med ham én til én. Alle kan ikke ha tilgang til Casper og komme med innspill til dagens kamp – da taper han, sier Sørvald.

Øivind Sørvald forteller at han og resten av Team Ruud er avhengig av å utvikle seg. Selv er han opptatt av å ikke overøse trenerne eller Casper Ruud med for mye informasjon, men heller formidle en tankegang om at «i dag skal vi utvikle oss». Selv har han utviklet seg med tanke på hvordan han presenterer analysene sine.

– Jeg har sluttet å vise mange videoklipp, nå viser jeg nesten bare bilder. Hvis jeg sender én video, vil du se én ting og jeg en annen, men dersom jeg sender ett bilde så ser vi omtrent det samme, sier han.

Avslutningsvis har Sørvald én oppfordring:

– Man tenker ofte at alt var bedre før, men det var jo ikke det. Lær noe nytt – hver dag!