Norges OL-prestasjoner får internasjonal oppmerksomhet

24. feb 2022 Kristin Bentdal Larsen

Den norske OL-troppen dro hjem fra Beijing med totalt 37 medaljer. Det skaper overskrifter verden rundt, og «alle» lurer på hva hemmeligheten er.

Med totalt 16 gull, 8 sølv og 13 bronse, sto Norge igjen på toppen av medaljeoversikten etter OL i Beijing. Det skaper internasjonal oppmerksomhet.  

«Ikke bare snø: Hva er Norges hemmelighet til suksess i vinter-OL?», skriver den britiske avisen the Guardian.

Den amerikanske avisen Washington Post hadde overskriften: «Hvordan dominerer Norge vinter-OL? Ved å ikke bekymre seg for suksess». Og New York Times skrev «Det er Norges leker igjen. Hva er hemmeligheten?». 

Ifølge friskikjører Ferdinand Dahl, så handler det om idrettsglede. «Det å ha det gøy er den grunnleggende drivkraften. Det handler også om hardt arbeid, tror jeg, men også moro og dedikasjon», sa Dahl til NPR.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har gjentatte ganger i løpet av OL blitt spurt om å dele Norges suksessoppskrift og den store «hemmeligheten».

– Jeg tror den viktigste enkeltfaktoren er måten vi organiserer det norske samfunnet på, sier Øvrebø til canadiske Toronto Sun. – Det starter alltid med barna, og motivasjonen og bakgrunnen for hvorfor de driver med idrett. I Norge er det ikke så vanlig å bruke sport som en måte å bli rik på. Det handler om å ha det gøy, og den motivasjonen er det som driver hele det norske idrettssystemet.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Foto: Geir Owe Fredheim / Team Norway

Til bangladeshiske The Business Standard sa Øvrebø at «vi vil la barna være i fred», før han utdypet:

– Vi vil at de skal leke. Vi ønsker at de skal utvikle seg og fokusere på sosiale ferdigheter. De lærer mye gjennom å delta i idrett og gjennom å leke. De lærer mye gjennom å ikke være nervøse, eller å bli vurdert. Da føler de seg bedre, og har en tendens til å bli i idretten lenger.

Verdiene til norsk idrett og barneidrettsmodellen er noe som ofte går igjen i artiklene fra utenlandske medier. I motsetning til land som for eksempel USA, er det helt andre konkurranseregler for barn i Norge. Grunnpilaren er idrettsglede for alle, og det er ingen rangering eller resultatlister, og intensjonen er at alle skal spille like mye.

Dette fremhevet også New York Times i sin artikkel om Norge, der de skriver at norsk idrett «forpliktet seg gjennom Idrettens barnerettigheter, som garanterer alle barn i landet tilgang til muligheter innen idrett, og som fokuserer på deltakelse og sosialisering i stedet for hard konkurranse».

En tsunami av henvendelser

Interessen for den norske troppens prestasjoner i Beijing og den norske idrettsmodellen, har vært enorm under OL. Siden 31. januar, er det per dags dato skrevet over 66 000 nyheter om Norge under OL i Beijing. 

Halvor Lea var kommunikasjonsansvarlig og presseattaché for den norske OL-troppen under OL i Beijing. Han forteller at det var en intens interesse fra utenlandske medier under lekene.

– Den store internasjonale medieinteressen for lille Norge under OL i Beijing, opplevdes nesten litt surrealistisk. TV-stasjoner, nyhetsbyråer og aviser fra alle verdensdeler ønsket å formidle hva som ligger bak den norske OL-troppens suksess og den norske idrettsmodellen, sier Lea, som var i sitt 12. OL som presseattaché i Beijing. – Vi opplevde stor medieinteresse også i PyeongChang, men i Beijing var det nærmest en tsunami av internasjonale henvendelser.

Den britiske avisen The Guardian, trekker frem Norges medaljefangst i vinter-OL og hvordan systemet er bygget på grasrota.

«Norge har et intenst fokus på deltakelse blant grasrota fra en ung. Norske utøvere tuller ofte med at de er født med ski på beina, men langrenn og skiskyting er populære TV-idretter, og det er mer enn 10 000 lokale idrettsklubber i Norge. I 2018 var deltakelsen i vinteridrett omtrent 93 % blant barn. Det viktigste er fokuset på å ha det gøy i ung alder. De teller ikke poeng i barneidretten, og når de blir eldre er det et stort utvalg av talenter som er klare for å ta steget opp til Olympiatoppen for elitetrening».

– Det som var mest påfallende, var den genuine og oppriktige interessen utenlandske medier viste for å komme bak prestasjonene, og lete etter svar på hva som skiller lille Norge fra andre nasjoner? Toppidrettssjefen løp fra intervju til intervju, men også utøverne ble naturligvis nøkkelpersoner her, sier Lea.

Lidenskap og idrettsglede

Lea forteller at de norske utøverne måtte fortelle om oppveksten, barneidretten og sannheten eller myten om at nordmenn er født med ski på beina, både på pressekonferanser og i mixed zone.

«Vi er ikke så mange mennesker, men vi er et folk med lidenskap. Det er så mange idrettsutøvere i Norge, og det er både imponerende og inspirerende å se det arbeidet alle legger ned for å komme hit», sa snowboarder og sølvmedaljevinner Mons Røisland til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Geir Owe Fredheim / Team Norway

Visjonen for norsk idrett er «Idrettsglede for alle». Det står også sentralt i utøvernes intervjuer med utenlandsk presse.

Alpinist Atle Lie McGrath ble intervjuet av New York Times, og svarte at «det virker som om det er mye mer fokus på å inkludere alle. Enten du er veldig god eller ikke, så har alle mer eller mindre samme opplevelse».