Vilde Nilsen, Jesper Saltvik Pedersen, Birgit Skarstein og Nils-Erik Ulset er klare for å prestere i Beijing 2022.
Vilde Nilsen, Jesper Saltvik Pedersen, Birgit Skarstein og Nils-Erik Ulset er klare for å prestere i Beijing 2022. Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Prikker inn toppformen til Paralympics

28. feb 2022 Kristin Bentdal Larsen

OL-ilden er så vidt slukket før verdens beste Paralympics-utøvere inntar Beijing. Nå er Norges beste Paralympics-utøvere klare for den store idrettsscenen.

– Paralympics er et arrangement som vi parautøvere ser på som stort. Det er mye som skjer, men det er rennene som må stå i fokus. Mine erfaringer fra sist er at man må innstille seg på at det er noe helt annet enn man pleier å være med på. Det handler om å nyte øyeblikket, og samtidig være forberedt på at det er litt annerledes, sier langrennsløper Vilde Nilsen, som deltar i sitt andre Paralympics.

Det er rett i overkant av én måned siden VM i snøsport for parautøvere var ferdig på Lillehammer, og de fleste av utøverne som skal til Beijing deltok også i VM.

– Det er rart med to mesterskap så tett. Samtidig ble resultatene i VM veldig langt fra det jeg hadde satt meg som mål, og det er derfor godt å få et nytt mesterskap så fort, slik at jeg forhåpentligvis kan rette opp i det, sier skiskytter Nils-Erik Ulset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nils-Erik Ulset under VM på Lillehammer. Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

For alpinist Jesper Saltvik Pedersen gikk VM på hjemmebane over all forventning med tre gull og to sølv.

– Dette er første sesongen med to store mesterskap. Vi har fått prikket inn toppformen, og det gikk fint i VM. Nå skal vi forsøke å bygge videre på det, sier Saltvik Pedersen.

Birgit Skarstein skal nå inn i sitt tredje store mesterskapet på et halvt år. Etter sommer-Paralympics i Tokyo, handlet alt om å omstille seg til VM i snøsport, og deretter Paralympics i Beijing. Det har vært krevende – både når det kommer til det å leve under strenge smittevernregler over lengre tid, og å omstille seg til en helt annen idrett.

Det ble ingen medaljer under VM på hjemmebane, men med bakgrunn i omstendighetene, ble det et flott mesterskap for Skarstein, som havnet rett utenfor pallen i to løp.

– Jeg er stolt av å være konkurransedyktig i en «idrett nummer to» på så kort tid. Det ligger det mye hardt arbeid bak over mange år, sier hun. – Det å klare å slåss om medalje var kult! Det skal egentlig ikke gå an. VM kom for tidlig for meg med tanke på hvor kort tid det var fra Paralympics i Tokyo. Den ekstra måneden til Beijing utgjør en forskjell når man har så liten tid i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Birgit Skarstein under VM på Lillehammer. Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Preget av Covid

Toppidrettsutøverne har – i likhet med resten av samfunnet – vært svært preget av Covid de siste to årene. Flere av utøverne har levd isolert over en lengre periode, for å unngå smitte.

– Som idrettsutøver har det vært viktig å ikke bli smittet. Det er spesielt å forberede seg til å prestere på et så høyt nivå, med et så krevende rammeverk, sier Skarstein. – På én måte så er det en stor utfordring rent personlig, og samtidig gir det perspektiv – både til hva som er viktig i livet, men også når det gjelder hva vi mennesker klarer å håndtere. Det har vært en interessant personlig reise, og uten tvil ganske krevende.

Vilde Nilsen opplevde å bli smittet av Covid for en måned siden. Hun innrømmer at det ikke var den beste oppladning til Paralympics.

– Jeg har brukt to uker bare på å bli kvitt Covid, og så har det vært en gradvis økning i trening. Ideelt sett så skulle jeg gjerne brukt den måneden annerledes med flere hardøkter, men jeg tar med meg det som er positivt. Jeg har kommet i normal form igjen, og jeg er kanskje heldig som ikke fikk det rett før avreise, sier Nilsen.

Ulike målsettinger og ambisjoner

For noen av utøverne er det ikke noe annet enn medalje som gjelder i Paralympics, men for andre er det en seier i seg selv å kunne stille til start. 

– I VM ble det tre gull og to sølv. Målet for Beijing er å unngå sølvmedaljene. Nei da, ler Jesper Saltvik Pedersen. – Målet før sesongen var å ta ett gull og være med å kjempe om medalje i alle disipliner. Etter VM så er målet er gjøre det like bra eller bedre enn i Hafjell. Det er små marginer i idretten, og om det ikke går det helt etter planen, så skal jeg uansett være fornøyd med sesongen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jesper Saltvik Pedersen sikret tre gull og to sølv under VM på hjemmebane. Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

– Jeg har selvfølgelig et mål om å ta Paralympics-gull. Resten blir en bonus, sier Vilde Nilsen. – Det er flere sterke utøvere i Paralympics, som har spisset formen, og som ikke var med i VM. Paralympics foregår i høyden, og det er utøvere fra flere nasjoner som bor i høyden store deler av året, og som har mye erfaring med det – i motsetning til oss. Det kan bli interessant.

Birgit Skarstein forteller at det har kostet mye å omstille seg fra Paralympics i Tokyo, der hun tok gull i roing. Hun er en perfeksjonist, men prøver å minne seg selv på at det ikke er mulig å være perfeksjonist på så mange ting samtidig.

– Jeg er stolt over å stå her i dag og være klar for Beijing. Jeg satser fullt og helt på å bli verdens beste roer, og der har jeg utviklet en del egenskaper som jeg drar nytte av i et vinter-Paralympics. Jeg skal gjøre så godt jeg kan, men fokuset er på prestasjoner og ikke resultat, forteller Skarstein.

– Målet er å få ut det beste som jeg vet at jeg har i meg – både i sporet og på standplass, sier Nils-Erik Ulset. – Jeg skal nyte at det er et så stort mesterskap, og bruke det som en positiv energifaktor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vilde Nilsen håper på mer å juble for under Paralympics i Beijing. Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Erfarne utøvere

Alle de fire utøverne har vært med i Paralympics tidligere, og vet godt hva som venter dem på startstreken i Beijing. Likevel er det en ekstra utfordring at konkurransene foregår i høyden og i en annen tidssone.

– Det er spesielt at det foregår i høyden, men det gjorde det også i Salt Lake City, Torino og Sotsji. Jeg tar med meg gode erfaringer fra de mesterskapene, sier Nils-Erik Ulset.

– Det blir annerledes med tanke på høyden og konkurranser. Så lenge man gjør ting riktig og lytter til råd fra trenerne så kan man gjøre mange gode taktiske valg for å vinne gull, sier Vilde Nilsen.

For Jesper Saltvik Pedersen har det vært en hektisk periode siden VM på hjemmebane, med to treningsleirer. Først var det en god fartssamling på Ål, der de fikk trent mye bra utfor, og deretter slalåm- og storslalåmtrening i Kvitfjell. Han forteller at etter samlingen i Ål handlet mye om å finne overskuddet igjen.

– På Hafjell var det mest hodet som jobbet litt mot meg de dagene jeg ikke var helt på. Det handler om å nullstille etter hver eneste konkurranse. Det er bare å gjøre det samme som på trening, og nivået mitt på trening er veldig bra for tiden, sier Saltvik Pedersen. – Jeg reiser til Beijing med lave skuldre og skal kose meg på ski.

Norge stiller med 14 utøvere som skal delta i alpint, langrenn, skiskyting og curling.

135686

Beijing 2022

Her finner du alt du trenger å vite om Paralympics i Beijing.