Toppidrettssjef Tore Øvrebøs sommerhilsen til idretten.
Toppidrettssjef Tore Øvrebøs sommerhilsen til idretten. Foto: NTB Scanpix

Sommerhilsen fra toppidrettssjefen

14. jul 2022 Tore Øvrebø

Det blomstrer både ute og på Olympiatoppen. Det er godt å se at det er høy aktivitet igjen etter over to år med pandemi, men vi kan fortsatt ikke senke guarden.

Mens folk flest er i full feriemodus på stranden eller på hytta, og koser seg med Tour de France og fotball-EM, eller lader opp til VM i friidrett, legges det ned knallhardt arbeid i idrettene. For sommeridrettene er sesongen i full gang, og vi har allerede sett prestasjoner i verdenstoppen. Vinteridrettene er inne i en knalltøff barmarksperiode der de legger grunnlaget før det braker løs igjen rett over sommeren. Det gode arbeidet som gjøres i alle idrettene nå, gjør at jeg kjenner på en optimisme for hva som venter oss fremover.

Vi har lagt bak oss to år med pandemi, hjemmekontor og litt annerledes trening. Jeg er fortsatt av den oppfatning av at vi er én av de nasjonene som har håndtert dette best, og det viser også resultatlistene og utøvernes prestasjoner de to siste årene. På rett i overkant av seks måneder var vi gjennom to OL og to Paralympics, hvor vi fikk bekreftet at vi håndterte pandemien på en god måte. Men vi er ikke helt ferdig ennå, og vi må fortsatt ta Covid på alvor. Vi er inne i en ny smittebølge – vi kan ikke senke guarden!

På Olympiatoppen er vi inne i en omstillingsperiode. I 2021 tok vi selv initiativ til en evaluering av Olympiatoppen, der evalueringsutvalget besto av ulike representanter fra norsk idrett; utøvere, landslagssjefer, sportssjefer, generalsekretærer og presidenter. Prosjektets virksomhetsmål har vært å sikre at Norge fortsatt skal være en av verdens beste toppidrettsnasjoner, gjennom å videreutvikle Olympiatoppen som toppidrettsorgan i norsk toppidrett.

Etter at rapporten ble presentert, har vi tatt grep internt. Gjennom prosjektet OLT Videre har vi sett på organisasjonen som helhet. Mye forblir det samme på Olympiatoppen: Visjonen, oppdraget, filosofien, verdigrunnlaget og kjerneoppgavene våre står fast, men vi gjør noen endringer som skal komme idrettene til gode. Derfor samler vi oss rundt fire strategiske prioriteringer:

  1. Styrke særforbundenes toppidrettsarbeid.
  2. Styrke Olympiatoppen som møteplass og kompetansesenter for toppidretten.
  3. Styrke rammebetingelsene til norsk toppidrett.
  4. Optimalisere forberedelser til og gjennomføring av OL, Paralympics og øvrige leker.

Det blir en spennende tid fremover, men idrettene og Olympiatoppen har bevist gjennom to år at med løsningsorienterte og fleksible mennesker, så klarer vi det meste. Jeg er optimistisk med tanke på norsk toppidrett i tiden fremover. Ambisjonene våre står fast, og vi skal fortsette å prestere på høyeste internasjonale nivå. Olympiatoppens kjerneoppgaver er sentrale for å kunne klare det: Daglig treningskvalitet, relasjoner i prestasjonsteamene, og konkurranseforberedelser og -gjennomføring.

Disse kjerneoppgavene står fortsatt sterkt sammen med visjonen om å trene og lede best i verden. Det skal vi holde fast ved når vi går inn i nye sesonger, nye mesterskap og ikke minst arbeidet mot Paris 2024. Kjerneoppgavene, visjonen og filosofien «sammen om de store restasjonene» er også sentrale i prosjektet OLT Videre og arbeidet med å sikre at Norge skal være en av verdens beste toppidrettsnasjoner.

Mens de fleste andre kjenner på en herlig feriefølelse, tar ikke toppidretten sommerferie. Klimarommet på Olympiatoppen er i full sving, skiløpere drar mil på mil på rullemølla, og det løftes mange tonn i styrkerommet. Det er inspirerende å se hvordan idrettene jobber for å fortsette og prestere på det aller høyeste internasjonale nivå.

PS. Sommeren er også en god tid for å lytte til podkast og få litt faglig påfyll. På Spotify og andre steder du hører på podkast, finner du Olympiapodden. Her finnes det flere episoder om ulike tematikker, og med blant andre mange dyktige Olympiatoppen-ansatte som reflekter rundt ulike fagtemaer. Det er vel verdt å lytte på.

God sommer!