Den norske troppen er på precamp på Olympiatoppen før avreise til EYOF. Foto: Kristin Bentdal Larsen
Den norske troppen er på precamp på Olympiatoppen før avreise til EYOF. Foto: Kristin Bentdal Larsen

Spent tropp før avreise til EYOF

22. jul 2022 Kristin Bentdal Larsen

Troppen som skal representere Norge under årets European Youth Olympic Festival (EYOF) i Banska Bystrica er klare for avreise. Totalt er 30 utøvere tatt ut til mesterskapet.

EYOF avvikles fra 24. til 30. juli i Banska Bystrica i Slovakia, og totalt 3 000 ungdommer i alderen 14 til 18 år fra 50 europeiske nasjoner deltar i mesterskapet.

– Jeg gleder meg veldig, og jeg tror det blir spennende! Det er en god mulighet til å samle mye kunnskap, sier svømmeren Sander Kiær Sørensen. Han er én av 30 utøvere som er tatt ut i den norske EYOF-troppen.

EYOF er for mange unge utøvere deres første møte med den olympiske bevegelsen og deres første store internasjonale mesterskap. Hensikten med mesterskapet er å motivere unge utøvere, samt å gi dem en innføring i de olympiske verdiene. Årets mesterskap skulle opprinnelig vært gjennomført i 2021, men grunnet Covid-19 ble mesterskapet utsatt til i år.

– EYOF handler ikke om medaljer, men om læring og prestasjoner, forklarer Jan Wojtaszek, Chef de Mission for EYOF. – Målet vårt er å bidra til at utøvere, ledere og trenere får læring og overfaring når det kommer til forberedelser og lagbygging, samt kompetanseoverføring på tvers av idretter.

En ubeskrivelig følelse

For mange av utøverne som skal representere Norge under årets EYOF, er dette deres første internasjonale mesterskap. Sander Kiær Sørensen og håndballspiller Linnea Maria Ramén gleder seg til å oppleve EYOF.

– Det var en ubeskrivelig følelse å bli tatt ut. Det er jo ikke alle som får muligheten til å delta på et sånt mesterskap, så det kommer til å bli veldig stort, sier Ramén.

For henne og de andre håndballjentene er dette første gangen de skal spille sammen. Ramén forteller at hun kjenner til noen av de andre spillerne fra nærområdet, men at hun gleder seg til å spille med nye lagkamerater.

– Det er en læring som man kan ta med seg videre. Vi er en veldig fin gjeng med hardtarbeidende spillere, så jeg forventer at det blir bra. Det er mye å ta med seg – både fra banen og sosialt, sier hun.

Også for Sander Kiær Sørensen er EYOF stort. Tidligere har han deltatt på nordisk mesterskap, og han sier at det var stort, men at EYOF blir noe annet siden det er deltakere fra hele Europa.  

– Svømming er en lagsport helt til du stuper ut i vannet – da er det kun opp til deg selv. Jeg tror det blir ganske kult å reise med en så stor tropp for da blir det enda bedre lagstemning, sier han.

Kiær Sørensen forteller også at hans langsiktige mål er det samme som for alle andre svømmere: Å bli verdensmester. Men han vet at det må legges ned mye hardt arbeid for å nå dit. Nå skal han bruke EYOF til å lære mest mulig.

– Jeg har lyst til å finne ut hvordan de beste klarer å holde hodet kaldt og komme inn i «the zone». Jeg tror erfaringene som jeg får på EYOF kan brukes på mange ulike områder – ikke bare innad i svømming, men også personlig og med tanke på skolen. Det handler om å utvide horisonten og vite hvordan man kan være avslappet samtidig som man presterer, sier han.

Mye erfaring hos ledere og trenere

EYOF er ikke bare en læringsarena for utøvere. For Olympiatoppen handler det også om å skape nyttig internajsonal erfaring hos ledere og trenere. To av lederne som er med i troppen i år er Carin Hamnlund og Espen Jansen. Begge har nyttig erfaring fra utøversiden som kan komme de unge utøverne til gode.

– Man har en viss ro i disse situasjonene, forklarer Hamnlund. Hun er sportssjef i Norges judoforbund og har blant annet blitt svensk mester åtte ganger som utøver. – Når man har vært trener og utøver så lenge, så er alle erfaringer ganske viktig. Det handler om å skape en trygghet og bygge selvtillit for utøverne – det man har gjort tidligere kjennes enkelt ut senere.

Hamnlund forteller at de er en ganske ny organisasjon og at de ser på EYOF som et viktig sted for hele organisasjonen for å bygge selvtillit i miljøet.

– De tre utøverne vi har med blir ambassadører for gruppen senere. Vi må bruke dette til å få flere inn i EYOF-opplevelsen slik at det ikke bare er de tre som drar nytte av dette. Det må videreføres til andre utøvere, sier hun. – Det samme gjelder for trenere. Vi har valgt å satse på unge trenere, og har med én ny trener til EYOF. Det er viktig at vi får inn nye trenere og at de får erfaringer, slik at det ikke bare er noen få trenere som sitter på internasjonal kompetanse.

Espen Jansen har selv deltatt på 50 mesterskap som turner og har vært i de aller fleste situasjoner. Han sier at det for utøverne handler om å ha fokus på det man skal gjøre og suge til seg inspirasjon.

– Det å kjenne på nerver er en god følelse, og det er viktig å verne om og elske den følelsen av sitring i kroppen, sier Jansen. – Når du skal gjøre din øvelse, så skal du bare gjøre det du har gjort hundre ganger før.

Både judo og turn er i utgangspunktet individuelle øvelser, men Hamnlund og Jansen er tydelige på at det også er viktig å skape en lagfølelse.

– Det gir en trygghetsfølelse at vi er så mange og at det er flere rundt som heier. Det er viktig å fokusere på det positive, for enten det går bra eller dårlig så er det andre der med den samme følelsen, sier Jansen.

Prestere sitt beste

Målene for EYOF handler ikke om medaljer og resultater, men om å kunne prestere sitt beste. Ifølge Jan Wojtaszek er forberedelser viktig for å kunne prestere.

– Noe av det viktigste Olympiatoppen gjør i EYOF er å skape bevissthet om at gode forberedelser over tid gir gode prestasjoner. Derfor bruker vi mye tid på både forberedelser, gjennomføring og evaluering, sier Wojtaszek som er Chef de Mission for EYOF.

Espen Jansen og Carin Hamnlund er tydelige på at det er prestasjonene de er ute etter i EYOF.  

– Utøverne har selvsagt sine prestasjonsmål, og det er de som må gjøre jobben på matta. Men det viktigste de lærer på EYOF er å prestere på dette nivået og i dette miljøet. Det er deres første store mesterskap, så de må bygge selvtillit, sier Hamnlund som får støtte av Jansen:
– Det er alltid et fokus på å prestere best mulig, men vi må også ufarliggjøre det å ikke gjøre det bra. Det er bra å bomme noen ganger, for det er feil vi lærer av, avslutter han.

 

Følgende utøvere er tatt ut til å representere Norge under EYOF:

Judo
Elise Bjørås (-57 kg), Levanger Judoklubb                             
Marcus Romnæs (-60 kg), Ippon Judoklubb
Martin Brekke-Jensen (-73 kg), Ippon Judoklubb
Rohil Noor (-81 kg), Norsk Judo og Jiu-jitsu Klubb

Trener/leder:
Carin Hamnlund
Herman E. Hermansen

Svømming
Andreas Sigvaldsen, Stavanger Svømmeklubb
Sander Kiær Sørensen, Bærumsvømmerne
Mikkel Solhøy, OI Svømming

Trener/leder:
Henning S. Pryde

Turn/jenter
Keisha Abdullah Lockert, Oslo Turnforening
Tomine Roald Gadderud, Oslo Turnforening
Kristine Pettersen Hammerø, Aalesunds Turnforening

Trenere/ledere:
Cosmin Mican
Delia Mican

Turn/gutter
Sebastian Sponevik, Hoppensprett Turn Jessheim
Jakob Kvamsøe,  Bergens Turnforening
Petter Steinsvik-Nilsen, Oslo Turnforening

Trenere/ledere:
Robert Hirsch
Espen Jansen

Badminton
Katja Botcharova Ellingsen, Bergen Badmintonklubb                      
Aleksandrs Jakovlevs, Haugerud Idrettsforening

Trener/leder:
Nishant Kauthekar

Håndball jenter
Vilde Amalie Klaussen, Ålgård Håndballklubb
Frida Molaup Selnes, Sportsklubben Rapp
Nora Isabell Husom Nordstrand, Storhamar IL Håndball
Pia Grønstad, Ålgård Håndballklubb
Ebba Kjetilsdatter Nossen, Vålerenga Håndball
Zara Johnsson Solberg, Kråkerøy Idrettslag
Sanna Nord-Varhaug Romvig, Nærbø Idrettslag
Jenny Bing Husaas, Ullern Idrettsforening
Synne Olsen, Utleira Idrettslag
Thea Kristensen, Sola Håndballklubb
Bertine Emilie Sundby Lunde, Sarpsborg Idrettslag Håndball
Linnea Maria Ramén, Sarpsborg Idrettslag Håndball
Julie Diesen Soleim, Storhamar IL Håndball
Andrea Nalbant Moe, Reistad IL
Linnea Hareton, Fjellhammer Idrettslag Lørenskoghallen

Trenere/ledere:
Eirik Haugdal (hovedtrener)
Ingvill Helland Anderson (assistenttrener)
Johan Johnsson (keepertrener)
Victoria Koen (team administrator)
Charlotte Hansen (fysioterapeut)