Ti idretter, 130 utøvere, sammen som ett lag. Sammen mot ett mål. Fra venstre: Line Flem Høst, Siri Kristiansen, Ingeborg Vassbakk Løyning, Aida Husic Dahlen, Jenny Rørvik, Elias Nilsen, Eliza Frazier Haugen, Lotte Miller, Richard Ordemann, Nora Korneliussen og Henrik Larsen. 

Foto: Geir Owe Fredheim / Team Norway
Ti idretter, 130 utøvere, sammen som ett lag. Sammen mot ett mål. Fra venstre: Line Flem Høst, Siri Kristiansen, Ingeborg Vassbakk Løyning, Aida Husic Dahlen, Jenny Rørvik, Elias Nilsen, Eliza Frazier Haugen, Lotte Miller, Richard Ordemann, Nora Korneliussen og Henrik Larsen. Foto: Geir Owe Fredheim / Team Norway

SUMMIT 2024: Ti idretter, 130 toppidrettsutøvere, sammen som ett lag

27. sep 2022 Kristin Bentdal Larsen / Geir Owe Fredheim

SUMMIT 2024 er et samarbeid mellom Olympiatoppen og ti særforbund for å bedre rammevilkårene for de ti idrettene.

Norge har vist at vi er verdens beste vinteridrettsnasjon. Nå er det ønskelig å skape enda mer suksess – også om sommeren. Med SUMMIT 2024 får folk og virksomheter muligheten til å være med og heie frem de norske medaljehåpene i OL og Paralympics i Paris 2024. 

– I norsk toppidrett har vi hatt en utfordring i mange år. Vi har sommeridretter med fantastisk prestasjonskultur, og fantastisk flotte utøvere, men som mangler penger for å finansiere toppsatsingen sin, sier Øvrebø.

Ifølge Olympiatoppens statistikker har mer enn halvparten av norske sommeridrettsutøvere som mottar stipend fra Olympiatoppen, lavere inntekt enn fattigdomsgrensen på 260 000 kroner. 

Dårlig økonomi i idrettene

SUMMIT 2024 er et fellesprosjekt mellom Olympiatoppen og ti olympiske og paralympiske idretter: bordtennis, skateboard, bryting, kampsport, padling, seiling, roing, skyting, svømming og triatlon. Selv om de idrettene er forskjellige, har de samme utfordring: dårlig økonomi. 

Det gjør at toppidrettssjef Tore Øvrebø strekker ut en hånd til det norske idrettsglade folk.

– SUMMIT 2024 er et forsøk på å løfte disse ti idrettene gjennom å skaffe bedre økonomi. Et av virkemidlene er «crowdfunding» som vi har utviklet sammen med Strex, forklarer Øvrebø. 

Tradisjonsrike idretter

SUMMIT 2024 består av mange tradisjonsrike idretter i norsk OL-historie. Blant annet er seilig og skyting de to idrettene som har tatt desidert flest medaljer i olympisk sammenheng. Faktisk er fem av de seks idrettene med flest OL-medaljer, representert i SUMMIT. 

Les også: 

178136

Et toppidrettsliv i sus og dus?

11 utøvere fra åtte forskjellige idretter har skrevet en kronikk der de deler sin fortvilelse over rammevilkårene for noen av sommeridrettene med dårligst økonomi.