Brettforbundet satser på talentutvikling gjennom samarbeid mellom skateboard og snowboard (foto: Kristin Bentdal Larsen).
Brettforbundet satser på talentutvikling gjennom samarbeid mellom skateboard og snowboard (foto: Kristin Bentdal Larsen).

Nye prosjekter for talenter på vei mot toppen

27. feb 2023 Kristin Bentdal Larsen (tekst og foto)

Norsk idrett er avhengig av at det gror i rekkene bak de beste. Fra nyttår er det satt i gang 19 langsiktige talentutviklingsprosjekt i samarbeid med særforbundene.

Olympiatoppens overordnede mål er flere nye medaljer. For å klare dette må de beste bli bedre, de beste må bli flere og det må skapes utviklingsmuligheter for morgendagens toppidrettsutøvere. I samarbeid med 13 særforbund settes det i gang 19 langsiktige talentutviklingsprosjekter for morgendagens toppidrettsutøvere.

­– Vi ønsker å støtte særforbundene i det talentutviklingsarbeidet som allerede foregår. Det handler om å ha en kontinuitet i talentutviklingsarbeidet, sier Jan Wojtaszek, utviklingskonsulent ved Olympiatoppen. – De 19 prosjektene er valgt ut basert på satte kriterier om blant annet god organisering og tydelige målsettinger, utviklingsplaner som strekker seg over fem år og at de kan vise til en tydelig karrierevei i idretten.

Ny idrett – store ambisjoner

Ett av særforbundene som har søkt om midler til et talentutviklingsprosjekt er Norges Brettforbund. Gjennom et kombinert satsingsprosjekt på tvers av grenene skateboard og snowboard, er målet å skape et enda større prestasjonsmiljø for neste generasjon utøvere.

– Skateboard er en såpass ny idrett at det ikke er en kultur for toppidrett ennå, sier Henning Braaten, landslagstrener skateboard. – Dessuten har vi et lite budsjett i både topp og bredde, men ikke minst når det gjelder rekruttering. Med dette prosjektet så ønsker vi å få på plass en sterkere kultur i miljøet og samtidig legge til rette for fremtiden.

Prosjektet hadde oppstart i januar 2023, men som en liten forsmak, samlet Braaten og Norges Brettforbund en gruppe unge utøvere som skal danne grunnlaget for prosjektet videre. Samlingen i Oslo Skatehall var fylt med jenter og gutter som vil satse på skating.

– Dette var bare en liten forrett, og vi gjør det for å få inn søknader til prosjektet, men også for å se gruppen sammen. Vi ønsker å ha en lik fordeling av jenter og gutter, og på denne «campen» er vi ikke langt unna å ha det, sier Braaten.

Delingskultur

Landslagstreneren, som selv er en legende i det norske skatemiljøet, er tydelig på at de ønsker å utvikle et lag som både kan kvalifisere seg og hevde seg i OL fremover. Han peker på at det å etablere en trenings- og delingskultur er én av nøklene for å nå dette målet.

– På én måte er eliteutøverne våre også en del av prosjektet, forklarer Braaten. – Det å komme nært på de beste i Norge er viktig for videre motivasjon for neste generasjon skatere, samtidig som at man alltid kan lære av hverandre. Alle i denne gruppen har noe å tilføre, og jo bedre de rundt deg er, jo bedre blir du.

De to landslagsutøverne Elias Nilsen og Petter Brunvatne var også til stedet under samlingen i Oslo.

51859F3F-A96A-42A6-BEA9-4D0090614FC1_1_105_c.jpeg

Fokus på mangfold

Særforbundenes talentutviklingsarbeid, som støttes av Olympiatoppen, skal også ha fokus på mangfold innen idrettene. Seks av utviklingsprosjektene som starter opp i januar 2023, har parautøvere – enten som et eget paraprosjekt, eller som en integrert del av prosjektet.

Finansieringen av utviklingsprosjektene kommer blant annet gjennom en gave fra Sparebankstiftelsen DNB på til sammen 25 millioner. Gaven skal fordeles over fem år til utviklingsprosjektene som skal få flere talenter mot toppen.

– Sparebankstiftelsen DNB er en veldig god samarbeidspartner på utviklingsprosjekter, og vi er svært takknemlige for deres engasjement i talentsatsingen og i toppidretten. De ser verdien av å skape flere utviklingsmuligheter for morgendagens utøvere, og gjennom gavene vi har mottatt i løpet av årene har vi og særforbundene fått en kontinuitet i talentutviklingsarbeidet, avslutter toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Oversikt over utviklingsprosjektene:

 
 

Særforbund

Idrett / Gren

1

Norges Bordtennisforbund

Bordtennis

2

Norges Brettforbund

Snowboard og Skateboard

3

Norges Curlingforbund

Curling

4

Norges Ishockeyforbund

Ishockey kvinner

5

Norges Padleforbund

Padling

6

Norges Roforbund

Roing

7

Norges Skiforbund

Alpint para

8

Norges Skiforbund

Freeski

9

Norges Skiforbund

Randonee

10

Norges Skytterforbund

Skyting

11

Norges Svømmeforbund

Svømming para

12

Norges Volleyballforbund

Sandvolley

13

Norges Svømmeforbund

Stafettprosjekt

14

Norges Håndballforbund

Håndball herrer

15

Norges Skiforbund

Kombinert kvinner

16

Norges Skiforbund

Alpint - fartsprosjekt

17

Norges Skiforbund

Hopp kvinner

18

Norges Skøyteforbund

Kortbane

19

Norges Triatlonforbund

Utviklingslandslag