TEAM CASPER RUUD: Analyseansvarlig Øivind Sørvald og fysisk trener Marcel da Cruz var på Olympiatoppens prestasjonskonferanse for å fortelle om Casper Ruuds utvikling. (Foto: Eline Aase).
TEAM CASPER RUUD: Analyseansvarlig Øivind Sørvald og fysisk trener Marcel da Cruz var på Olympiatoppens prestasjonskonferanse for å fortelle om Casper Ruuds utvikling. (Foto: Eline Aase).

Eksklusivt blikk på innsiden av Team Casper Ruud

10. nov 2023 Eline Aase (tekst og foto)

Casper Ruud er Norges tennisyndling og en av de fremste spillerne på ATP-touren. Hvordan ble 24-åringen en av verdens beste tennisspillere?

På Prestasjonskonferansen 2023, i regi av Olympiatoppen, ga Team Casper Ruud, representert ved Øivind Sørvald og Marcel da Cruz, et sjeldent innblikk i den systematiske og vitenskapelige tilnærmingen som har bidratt til å gjøre den norske stjernen til en del av verdenseliten.

 

Ambisjoner i verdensklasse

Ruuds ambisjoner var klare helt fra begynnelsen: å nå topp 50 i verden innen 2025. Høsten 2022 var han rangert som nummer to i verden, og oppnådde med det den høyeste rangeringen av en nordmann noensinne.

Det har likevel vært en lang prosess å komme dit, og teamet rundt Ruud har hele tiden hatt et langsiktig perspektiv på utvikling. Marcel da Cruz er Ruuds fysiske trener, og forteller at det har vært viktig for ham å utvikle forståelse for hvilke kvaliteter han skal utvikle, spesielt for å bygge kraft.

– Det er ikke bare å bli sterk, men det er hvilke krefter som påvirker kroppen, hvordan skal vi utvikle de kreftene og kontrollere de kreftene – sånn at han [Ruud] får et fundament til at vi kan jobbe teknisk videre.

Når da Cruz forteller om tilnærmingen til fysisk trening under pubertet og vekstspurter, understreker han betydningen av å være nøye med belastningsstyring:

– Da er det ekstremt viktig at du endrer på belastningen. Du kan plutselig kaste hardere, løpe raskere, men du har ikke en kropp som egentlig tåler den belastningen over tid.

Da gjelder det å redusere volumet og øke variasjonen i treningen.

– Mer variasjon, mer styrke, mer kontroll, balanse, motorikk. Det begynte vi å jobbe med tidlig, sånn at han ikke skulle få noen store skader. Det er litt sånn som Leif Olav [Alnes] pleier å si, at det er bedre med en dårlig trening enn en god skade.

 

Verdensledende på analyse

Tennis er en åpen idrett, og Øivind Sørvald, som er analyseansvarlig i Team Casper Ruud, presenterer en syklus av oppdagelse, beslutning, utførelse og feedback. Med særlig fokus på sistnevnte, har de jobbet med detaljtrening og videoanalyse for å sørge for en målrettet og faktabasert utvikling av Ruuds ferdigheter.

– Vi ville bli best på analyse, og best på det vi kunne kontrollere, forteller han.

Til analysebiten benytter Sørvald riktignok ikke lenger like mye video som før, men i større grad bilder og animasjoner. Teknologiens rolle har vært kritisk, men som Sørvald poengterer, er det ikke teknologien i seg selv som er avgjørende: det er hvordan den brukes for å akselerere læring og bevare motivasjon.

– Det er min jobb å forenkle det som kommer ut, sier han. Denne tilnærmingen handler om å hente ut essensen av analysen og gjøre det tilgjengelig og forståelig for utøveren. Dermed kan man sikre en kontinuerlig feedback-loop som gjør det mulig å gjøre små, men avgjørende tekniske tilpasninger og slik utvikle spillet over tid.

 

Positiv forsterkning og utvikling hver dag

Team Casper Ruud har fokus på litt utvikling hver dag («marginal gains»), og har lagt vekt på betydningen av positiv forsterkning og å lære av det som fungerer bra.

– Jeg pleier å si det at du kan tenke deg at jeg går inn på banen, jeg har grått hår og skal fortelle ham hver dag hva han gjør feil. Hvor lenge tror du det hadde holdt? Et kvarter, også hadde han vært lei det. Men fordi vi har greid gjennom så lang tid å bare si; «se hva du gjør riktig, og fortsett med det», så har vi bygget opp filosofien vår basert på det.

Casper Ruuds klatring i rangeringene er altså et resultat av en vitenskapelig tilnærming til sporten, hvor hver minste detalj analyseres og forbedres. Med et tverrfaglig team rundt seg, som har fokusert på langsiktig utvikling, variert trening, belastningsstyring og positiv forsterkning, har Casper Ruud blitt en av verdens beste tennisspillere.

Avslutningsvis kommer Sørvald også med en siste oppfordring til tilhørerne:

– Jobb på tvers, jobb med høy kvalitet hver dag. Ta tak i det du kan kontrollere. Det vil gjøre at du får til de resultatene som utøveren ønsker seg.