Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup blir én av samarbeidspartnerne for Summit 2028. I løpet av høsten blir det avgjort hvilke idretter som blir med i Summit 2028.
Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup blir én av samarbeidspartnerne for Summit 2028. I løpet av høsten blir det avgjort hvilke idretter som blir med i Summit 2028.

Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup går inn i Summit 2028

7. okt 2024 Geir Owe Fredheim/Trond Pedersen

Stiftelsen går inn med et betydelig bidrag til Summit 2028, og støtter dermed 10 mindre idretter mot OL og Paralympics i Los Angeles 2028.

Avtalen med Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup går fra 2025 og varer til november 2028. Toppidrettssjefen er svært fornøyd med å få stiftelsen med på Summit-laget.

- Vi er overveldet og takknemlig overfor dette store pengebidraget fra stiftelsen, som vil bidra sterkt til at vi kan klare å opprettholde et godt trenings- og utstyrsnivå i de ti særforbundene i Summit frem mot 2028. Vi skal sørge for at disse pengene blir brukt på den beste måten slik at Norge blir en enda sterkere medaljekandidat i sommer-lekene om fire år, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

 

Satsing på ti sommeridretter

Høsten 2022 lanserte Olympiatoppen pilotprosjektet Summit 2024, som er tidenes dugnadssatsing på 10 ulike sommeridretter. Målet var å bidra til å styrke mangfoldet i norsk toppidrett og å løfte prestasjonene i de aktuelle landslagene til medaljefangst i OL og Paralympics i Paris. Dette har vært gjort gjennom å styrke idrettenes rammebetingelser til flere samlinger, utøvere, trenere, internasjonal matching og utstyr. I høst vil det bli bestemt hvilke idretter som skal inngå i Summit 2028.

Partnere i Summit 2024 har vært Kongsberg Gruppen, DNV og Norsk Tipping, samt Sparebankstiftelsen DNB. Disse aktørene gikk inn med betydelige midler for å løfte de litt mindre særforbund som har begrensede ressurser, men som historisk sett har en sterk prestasjonskultur og internasjonale ambisjoner.

Toppidrettssjefen er stolt av hva de har klart å skape gjennom det som startet som et pilotprosjekt for bare to år siden.

- Da vi begynte pilotprosjektet Summit 2024, var vi veldig spente på hvor langt vi ville komme før OL og Paralympics i Paris. Når vi nå summerer opp status etter lekene i Paris, kan vi si at en betydelig andel av de norske troppene og de norske prestasjonene består av Summit-utøvere. Og vi vet at særforbundene som er med, har satt stor pris på dette prosjektet, som har som mål å løfte bredden i norsk toppidrett, sier Øvrebø.

 

Idrett viktig for stiftelsen

Direktør for stiftelsen, John Olav Harr, sier de ønsker å styrke toppidrettssatsingen for Summit-idrettene på bakgrunn av at idrett er en viktig formålskategori for stiftelsen, samt at en av stiftelsens opprettere, Thomas Fearnley, hadde et betydelig engasjement for idretten og særlig den Olympiske bevegelse.

I 1909 tok Fearnley initiativet til dannelsen av Norges Lawn Tennis forbund (nå Norges Tennisforbund) og ble forbundets første president. Videre var han interessert i skisporten, særlig hoppsporten, og deltok i sine yngre år i Holmenkollrennene. I perioden 1927–50 var han fast norsk medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

- Fearnley arbeidet for å få vinter-OL til Oslo i 1940, og var sterkt delaktig i at hovedstaden fikk lekene i 1952. Fearnley ble æresmedlem av IOC i 1951. Det er denne historien som danner bakteppet for stiftelsens engasjement for mindre idretter med høy prestasjonskultur og medaljeambisjoner, men mangelfull økonomi. Summit-prosjektet er dermed helt i tråd med stiftelsens historie, strategi for tildelinger og formålsrealisering, sier John Olav Harr og fortsetter:

 

Ønsker å utjevne skjevhetene

- Stiftelsen er opptatt av å få mest mulig effekt ut av alle sine utdelinger. I det korte bildet håper vi at pengene vil være med å legge til rette for et betydelig prestasjonsløft innen Summit-idrettene og samtidig bidra til å utjevne de store skjevhetene i ressursfordelingen i norsk idrett. I et litt lengre perspektiv håper vi at støtten vil være med å styrke mangfoldet i norsk idrett ved at barn og unge blir inspirert til å utforske «nye» og mindre idretter, sier Harr.


Summit-satsingen sees også opp mot Fearnleys Olympiske og Paralympiske Ærespris, som deles ut til OL- og Paralympics utøvere som har levert fremragende prestasjoner. I 1952 satte Thomas Fearnley opp Fearnleys Olympiske Ærespris. Prisen skulle deles ut til norske idrettsutøvere for fremragende prestasjoner i de olympiske leker. Den første prisen gikk til skøyteløperen Hjalmar Andersen i 1952 og har siden den gang blitt tildelt en norsk utøver for fremragende prestasjon i olympiske sommer- og vinterleker.

- Fra og med de paralympiske lekene i Tokyo 2020 og Beijing 2022, deles også prisen ut til paralympiske utøvere. Prisens offisielle navn ble derfor endret i den forbindelse til Fearnleys Olympiske og Paralympiske Ærespris, forteller Harr.

 

Ønsker Summit-kandidater velkommen

Stiftelsens engasjement i Summit 2028 og Fearnleys Olympiske og Paralympiske Ærespris er en spennende kopling for stiftelsens idrettslige engasjement og fotavtrykk.

- Det er dog viktig å legge til at samtlige utøvere som representerer Norge i de kommende olympiske og paralympiske lekene, uavhengig av hvilken idrett de representerer, er kandidater til å vinne prisen. Men viser det seg at en vinner kommer fra en av Summit- idrettene, så vil jo det være morsomt, sier Harr avslutningsvis. Æresprisen kan for øvrig kun vinnes én gang.

Idrettene som har inngått i Summit 2024 har vært svømming, taekwondo, padling, triatlon, seiling, roing, bryting, skyting, skateboard og bordtennis. Olympiatoppen er nå inne i en evaluering av Summit 2024 og vil i løpet av høsten avklare hvilke idretter som blir med i Summit 2028.

Les mer om stiftelsen her.