Olympiatoppens treningsdagbok i ny og bedre utgave

24. apr 2025 Halvor.Lea@olympiatoppen.no

Se illustrasjonsvideo for bruk av den nye utgaven av Olympiatoppens treningsdagbok.

Treningsdagboken er et gratis, digitalt verktøy som er tilgjengelig for alle utøvere og trenere i hele idretts-Norge, og skal bidra til å løfte den daglige treningskvaliteten gjennom bedre planlegging, gjennomføring og evaluering av trening. Treningsdagboken har i flere år vært et viktig verktøy for mange av Norges fremste toppidrettsutøvere, spesielt innenfor utholdenhetsidrettene. Nå får norske utøvere en bedre treningsdagbok, takket være utviklingsmidler fra Sparebankstiftelsen DNB.

- Prosjektet har hatt som hovedmål å gjøre treningsdagboken til et relevant verktøy for flere idretter, samt gjøre den mer brukervennlig - med raskere logging, helhetlig treningsplanlegging, og bedre oversikt og analyse av planlagt og gjennomført trening, sier Ida Siobhan Svendsen, fagkonsulent utholdenhet ved Olympiatoppen. Svendsen er, sammen med Sondre Skarli, også han fagkonsulent utholdenhet, og Fredrik Mentzoni, fagkonsulent teknologi, ansvarlige for arbeidet med treningsdagboken på Olympiatoppen.

Eget øktbibliotek

Den nye treningsdagboken vil offisielt bli lansert i juni, når alt av ny funksjonalitet er på plass, men første runde med utbedringer kommer i slutten av april.

- Da kommer treningsdagboken blant annet med et nytt planleggingsverktøy, både for trenere og fagpersoner som jobber med utøverne. Vi ønsker at trenerne skal kunne ha alt på en plass, i stedet for å planlegge i Excel og så analysere treningen i treningsdagboken. Her har brukeren også mulighet til å opprette et eget øktbibliotek, hvor man kan lagre mange ulike økter. Her kan man søke gjennom øktene og filtrere på forskjellige økttyper, intensitet og bevegelsesform. Man kan også enkelt utføre drag and drop av de øktene man vil overføre i utøverens kalender. Her kan man også sende én økt eller et utvalg økter til en eller flere utøvere, eller et helt lag, samtidig, sier Ida Siobhan Svendsen.

Ikke bare for utholdenhetsidretter

Olympiatoppens treningsdagbok har eksistert i mange år, men den har tradisjonelt vært et hjelpemiddel som har vært best egnet for utøvere i utholdenhetsidrettene. Den nye versjonen har et mye bredere nedslagsfelt.

- Vi har hatt et sterkt ønske om å tilpasse treningsdagboken bedre til de idrettene vi ikke har truffet godt nok frem til nå, sånn som lagidretter, ballidretter, teknisk/taktiske idretter, kraft-/styrkeidretter. Dette har vi nå gjort noe med. Vi har laget noen nye profiler, blant annet for randonee og kampsport, og vi har justert ganske mye på profilene for lagidretter og ballidretter. Mange av disse idrettene opplevde den tidligere versjonen av treningsdagboken som i overkant komplisert og omstendelig. Vi har derfor forsøkt å koke det ned til kun de aller viktigste parameterne, slik at det skal være så raskt og enkelt som mulig for utøverne å logge treningen sin, sier Svendsen.

Egne parametere etter fritt valg

Det er også lagt til en brukerfunksjon, hvor hver enkelt utøver kan legge inn sine helt egne parametere, som ikke er forhåndsdefinerte. Dette er et behov spesielt i paraidretten.

- Vi ser at enkelte utøvere har behov for å logge noen spesifikke parametere, som vi ikke har i dagboken fra før. Da kan utøverne gå inn under sine innstillinger og opprette de parameterne de ønsker. Disse vil da kunne logges på hver økt, og man kan få ut statistikk også på disse parameterne, sier Ida Siobhan Svendsen.

Treningsdagboken er gratis å bruke

Dersom man allerede har en bruker i Olympiatoppens treningsdagbok kan man logge inn akkurat som vanlig, så vil man fortløpende få tilgang til ny funksjonalitet etter hvert som det lanseres. Dersom man ikke har en bruker fra før kan man opprette en ved å gå inn på dagbok.olympiatoppen.no . Dagboken er gratis å ta i bruk for trenere og utøvere på alle nivåer.

Så fort alle utbedringer er på plass, vil Olympiatoppen invitere til et webinar med demonstrasjon og informasjon om den nye versjonen av treningsdagboka. Dette webinaret vil være åpent for alle. Utøvere og trenere tilknyttet landslag vil også få tilbud om egen opplæring.

I mellomtiden kan man se videoen under som viser hva som er nytt i treningsdagboka, og hvordan den nye funksjonaliteten kan tas i bruk.