Trine Skei Grande på Olympiatoppen
Trine Skei Grande på Olympiatoppen

Regjeringen: tre mill. kr. til forprosjekt nytt nasjonalt toppidrettssenter

20. mai 2019 Halvor Lea

Kulturministeren kom mandag med gladnyheten om at regjeringen bevilger tre millioner til forprosjekt for nytt nasjonalt toppidrettssenter.

Olympiatoppen trenger mer plass, og toppidrettsutøverne trenger bedre treningsfasiliteter. Mandag kom den gode nyheten om at regjeringen blir med på laget, og går inn med tre millioner kroner til forprosjektet.

– Fasilitetene her har sine klare begrensninger, og det er mange utfordringer for våre aller beste utøvere. Det er potensial for å få enda mer ut av dette bygget, kanskje i samarbeid med NIH, sa statsråd Trine Skei Grande da hun presenterte nyheten på et pressemøte i treningsavdelingen på Olympiatoppen mandag morgen.

– Topputøverne våre er viktige motivatorer for bredden. Enhver som har barn, vet hvor viktig toppidretten er for at bredden har noen å strekke seg etter, og både toppidretten og bredden er viktig for nasjonen. I tillegg er paraidretten inkludert i samme hus, og gitt mulighet for å nå sine målsettinger. Vi vet at dette er en modell som fungerer. Et nytt bygg vil bli et løft for toppidretten, det gjelder å lage et realistisk prosjekt som er mulig å gjennomføre økonomisk, sa kulturminister Trine Skei Grande.

Det er en merkedag for Olympiatoppen, landslagene og utøverne at regjeringen nå signaliserer at de vil være med på laget for å skape et nytt nasjonalt toppidrettssenter. Toppidrettssjef Tore Øvrebø var en fornøyd mann etter tildelingen.

– Det er vi ved Sognsvann som skal gjøre dette i lag, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø, henvendt til rektor ved Norges idrettshøgskole, Lars Tore Ronglan.

– Vi trenger å styrke møteplassen i norsk toppidrett her ved Sognsvann. Når ett landslag trener, som alpinistene gjør akkurat nå, er det i praksis fullt. Hadde det kommet en gjeng brytere nå, hadde kapasiteten vært sprengt. Vi er veldig glade for at regjeringen støtter oss i at vi trenger et nytt nasjonalt toppidrettssenter. Jeg tar det som et tegn på at staten vil være med på å utvikle toppidretten videre, sa toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Idrettspresident Tom Tvedt var også svært tilfreds med at regjeringen nå gir starthjelp til nytt nasjonalt toppidrettssenter ved Sognsvann.

– For oss er dette en veldig stor dag. Dette huset har generert mye resultater, ikke selve huset, men menneskene og miljøet. Det er gledelig at vi har fått disse prosjektmidlene, så skal NIF bidra med vår del av ressursene i forprosjektet. Tusen takk for pengene, sa idrettspresident Tom Tvedt.

Tanken om nytt nasjonalt toppidrettssenter startet allerede for 10-12 år siden, med daværende toppidrettssjef, Jarle Aambø. Siden har tanken modnet og nå er prosjektarbeidet i gang.

– Vi har nå fått på plass en prosjektleder og etablert en prosjektgruppe med representanter for NIF, NIH og Olympiatoppen, det er NIH som disponerer tomten. Nå er det viktig å få fram et godt beslutningsgrunnlag for å sikre at vi får det vi trenger i fremtiden, og at vi lager et godt estimat, ikke minst for driften, sa generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.

Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole er naboer ved Sognsvann, og har gjennom mange år hatt et utmerket samarbeid, også i denne sammenhengen. Tomtene tilhører NIH.

– NIH er en egen institusjon som ligger vegg i vegg med Olympiatoppen, og vi har hatt stor Campus-utvikling de seneste årene. Vi er veldig glade for å være med i prosjektgruppen, for å få dette så bra som mulig. Vi har et veldig godt samarbeid med Olympiatoppen innen forskning og kunnskapsutvikling, og nå skal vi passe på at tomten blir utviklet på en optimal måte, sa NIH-rektor, Lars Tore Ronglan.