Einar Hauglid
Einar Hauglid

"Q&A": Bli kjent med Einar Hauglid!

9. jul 2020 Ingrid Mellem Mortensen

Etter mange års tjeneste har Kjersti Strand valgt å gi stafettpinnen videre som koordinator for fysioterapi/manuellterapi i Olympiatoppen Nord og inn kommer Einar Hauglid som hennes erstatter. Vi er glade for å ha Einar med på laget! Bli bedre kjent med Einar gjennom en liten "Q&A".

Hvem er Einar Hauglid?

«En familiefar fra Salangen som har vært involvert innen idrett hele livet. Jeg jobber som manuellterapeut på Stortorget Manuellterapi og Fysioterapi og som Fagkoordinator for fysioterapi/manuellterapi i Olympiatoppen Nord» 

 

Hva tenker du om denne oppgaven og hvorfor ønsket du å være med på «vårt lag»?

«Som koordinator tenker jeg det handler om å være tilgjengelig for utøverne først og fremst, samt å få optimalisert samhandlingen i behandlingsnettverket vårt. Jeg ønsker å få benyttet kompetansen vi har i Nord-Norge og sørge for at vi deler kunnskap på tvers av fagressursene til nytte for våre utøvere. For meg var spenningen med å jobbe i et resultatavhengig miljø og mulighetene med å jobbe med utøvere og fagressurser med forskjellig spisskompetanse viktigste faktorer for å takke ja.»  

 

Hva er erfaringene dine innen idrett, og hva har du selv vært aktiv i?

«Min aktive karriere besto av fotball og langrenn. Jeg spilte fotball aktivt til jeg flyttet til Nordreisa for å gå på skigymnaset der. 

Jeg startet min trenergjerning som tenåring, der jeg pendlet fra Nordreisa til Olderdalen 1-2 x ukentlig for å følge opp flott langrennsungdom derfra. Siden har jeg vært trener inne handball i et år for J15, vært trener innen seniorfotball opptil 1. divisjonsnivå på damesiden og 3. divisjon på herresiden. Jeg har vært kursinstruktør for Norges Skiforbund og reist rundt å holdt trenerkurs nasjonalt. Jeg har vært så heldig å få være trener for en fantastisk gjeng innen Special Olympics, der vi deltok på fire mesterskap internasjonalt. Samt vært trener på krets- og klubbnivå innen langrenn. Fra min fartstid på Klinikk24 jobbet jeg med mye forskjellige idrettsutøvere, i samhandling med dyktige kollegaer. De siste 5 årene har jeg jobbet som fysioterapeut/manuellterapeut for Tromsø IL sitt a-lag.»  

 

Faglig sett, hva er dine kjepphester?

«Ha fokus på funksjon og prestasjon gjennom rehabilitering. Det å ta rehabiliteringen mest mulig ut på treningsarenaen og ikke på fysiobenken. For meg er en skadeperiode en mulighet til å ta tak i de tingene du ikke prioriterer ellers, men som kan være den faktoren som gjør at du tar neste nivå. Det å hjelpe utøveren til å se mulighetene i det hverdagslige treningsarbeidet og det å skape robuste utøvere. Med robusthet tenker jeg en utøver som er smart og prioriterer å gjøre det viktige og riktige, men noen ganger litt kjedelige arbeidet slik at de tåler mer belastning både fysisk og mentalt. Samt å gjøre rehabiliteringen idrettspesifikk og ha en optimalisert «retur til idrett-fase» 

 

Dine styrker, og hvordan tilnærmer du deg utøverne/pasienten?

«Jeg er bevisst på å ha god kommunikasjonen med utøverne. Jeg prioriterer å involvere utøveren som å planlegge treningsarbeidet sammen med utøverne og gjerne i samråd med trenerne slik at opplegget er behovstilpasset og idrettsspesifikk. Dette feltet utvikler seg hele tiden, så å holde meg oppdatert og samhandle med andre fagpersoner er en vesentlig del av min hverdag.» 

 

Noen tanker om behovene i nordnorsk idrett/toppidrett?

"Det finnes enormt med kompetanse her oppe i nord innen idrett. Utfordringene kan være at fagkompetansen er noe spredt pga geografiske og logistiske utfordringer. Viktigst av alt er at etterspurt kompetanse er tilgjengelig for utøverne og trenerne når de har behov for det. Om en ting kommer ut av denne corona-krisa tror jeg det vil være at vi har «funnet gull» i videokonferanser»  

 

I disse corona-tider, hvordan kan utøverne utnytte seg av din kompetanse?

«Ta kontakt med meg på epost (einar@hauglidfysioterapi.com) så ringer jeg utøveren opp og avtaler en video-konferanse evt møtepunkt utendørs med 2 meters avstand.» 

 

Funfact om Einar?

«Jeg har 30 studiepoeng som faglærer innen musikk. Dette basert på ideen om at jeg burde prøve noe jeg ikke kunne noen ting om. Var veldig lærerikt da jeg gikk i klasse med mange kompetente mennesker. Overføringsverdien er stor til idrett da et band aldri er bedre enn svakeste ledd, og siden jeg var i særklasse det svakeste leddet ble jeg båret frem av mine medstudenter.»   Da ønsker vi Einar velkommen på laget og gleder oss til å utvikle toppidrettsutøvere i Nord-Norge!