Olympiatoppens mandat
Olympiatoppen har det overordnede ansvaret for resultatene i norsk toppidrett. I nært samspill med prioriterte idretter skal Olympiatoppen tilrettelegge for en optimalutviklingsprosess som er etisk forsvarlig.
Helseavdelingens mandat
I samarbeid med landslagslege har Olympiatoppens helseavdelingen et ansvar for å diagnostisere, behandle og følge opp utøvere med luftveisproblematikk. Målsettingen med oppfølgingen er å ivareta normal luftveisfunksjon på kort og lang sikt hos utøvere med luftveisproblemer. Fagområdet ligger under helseavdelingen.
Utholdenhetsavdelingens mandat
Utholdenhetsavdelingen gjennomfører idrettsspesifikke anstrengelsestester i utholdenhetslaboratoriet og i felt av prioriterte utøvergrupper som ledd i Olympiatoppens eller særforbundets regelmessige helseundersøkelser. Avdelingen gjør også slike tester som ledd i utredningen av enkeltutøvere ved mistanke om luftveisproblemer etter henvisning fra Helseavdelingen eller landslagslege.
Retningslinjer og arbeidsmåte
Pusteproblemer under eller etter aktivitet kan ha flere årsaker. Landslagsutøvere som mistenker at de har utfordringer med luftveiene må kontakte landslagslege eller lege i Olympiatoppen. Utøvere i enkelte idretter, f.eks. utholdenhetsidretter, er ekstra utsatt for å utvikle anstrengelsesutløst forsnevring av nedre eller øvre luftveier.
Lungefunksjonstester kan også være aktuelt som ledd i utredningen ved et «dårlig fungerende utøver»-bilde. I slike tilfeller vurderer landslagslege eller idrettslege ved Olympiatoppen om utøveren skal henvises til videre luftveisutredning.
Utredning
Hos utøvere hvor det foreligger mistanke om at pusteproblemene kommer fra luftveiene, skal det gjennomføres luftveistesting før de blir satt på behandling, i tråd med anbefalinger fra WADA, IOCs medisinske komité og GINA (Global Initiative for Asthma) guidelines.Kortvarig behandling kan unntaksvis startes opp i akutte situasjoner der testing ikke er tilgjengelig.
Under følger en oversikt over aktuelle tester i utredning av utøvere med symptomer:
Testrekkefølge
Pusteproblemer kan som beskrevet over ha flere årsaker og diagnostikk kan ikke baseres på symptomer alene. Ved Olympiatoppen følges derfor symptomer opp med objektive tester. Det finnes ingen enkelttest som representerer gullstandard for utredning, så det kan være nødvendig å gjøre flere av testene for å danne seg et fullstendig bilde av utøverens luftveisfunksjon og stille en diagnose.
Før utøvere med symptomer henvises til testing gjøres en grundig anamnese, klinisk undersøkelse og helst også hvilespirometri med reversibilitetstesting.
Videre utredning kan starte med EVH-test, felttest eller standardisert anstrengelsestest, avhengig av anamnese og tilgjengelige ressurser. Ved negativ test går man videre i henhold til algoritmen vist over. Alle tester har høyest sensitivitet om de gjennomføres i perioder med høy belastning siste 2-9 uker.
Metakolin provokasjonstest er mindre egnet til å avdekke anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon. For enkelte utøvere kan den likevel være godt egnet der andre tester er negative.
Unntaksvis, der det er klar mistanke om at det foreligger inspiratorisk stridor, dvs. at utøver beskriver innpust som vanskeligst og opplever lyder som hvesing/stridor under anstrengelse, kan man vurdere å gjøre CLE-test før andre provokasjonstester.
Hos utøvere med sykehistorie på allergisymptomer bør utredningen inkludere følgende blodprøver: Leukocytter med diff. telling (eosinofile), Total IgE, Panel helårsallergi og Panel sesongallergi.
Screening og monitorering
OL-/PL-kandidater som inkluderes i helseavdelingens screening- og monitoreringsprograminviteres til en omfattende helseundersøkelse 1-2 år før hvert mesterskap. Som del av denne fyller utøverne ut et enkelt spørreskjema om luftveisproblemer, astma og allergi.
Helseavdelingen har tidligere også gjort hvilespirometri uten reversibilitetstesting som ledd i screeningen, men dette har minimal klinisk nytteverdi for idrettsutøvere og gjøres derfor ikkelenger.
OL-/PL-kandidater i idretter med høy risiko for utvikling av luftveisproblemer, f.eks. langrenn, roing og skiskyting, følges i stedet med spirometritesting i forbindelse medutholdenhetstestene som gjøres i utholdenhetslaboratoriet og felttester i forbindelse med hardøkter på samling eller konkurranse.
Testene som inngår i monitoreringsprogrammet utføres normalt som følger:
Behandlingsprinsipper ved astma
Målet med behandlingen er å ivareta utøvers helse, både i og utenfor idretten. Utøvere som har alvorlige luftveissymptomer til tross for adekvat behandling, skal ikke konkurrere, og dermed påføre seg selv en helserisiko.
Ikke-medikamentelle behandlingsstrategier kan være å redusere eksponering for kald og tørr luft (f.eks. trene innendørs eller bruke ansiktsmaske), forurensning og allergener hosallergikere. Belastningen på lungene kan også justeres ved å redusere høyintensiv trening eller stå over konkurranser.
Enkelte utøvere med astma kan ha behov for annen ikke-medikamentell behandling og oppfølging i tillegg, spesielt dersom det foreligger et dysfunksjonelt pustemønster og/eller EILO.
Medikamentell behandling for astma skal kun startes når det foreligger symptomer som tilsier behov for behandling og signifikante funn på luftveistester. Behandlingen skal være i tråd med GINA guidelines og WADAs regelverk. Målet er å behandle på lavest mulige trinn.Dersom en starter på høyere nivå, må utøver følges særlig tett for å vurdere behandlingsbehov, inkludert nedtrapping, men uansett minimum én gang årlig. Objektiv testing bør benyttes til å dokumentere behandlingskontroll, eller fravær av kontroll. Kontroller bør inkludere vurdering av hvilke medisiner som tas, samt inhalasjonsteknikk. Ved manglende behandlingseffekt bør det vurderes om astmadiagnosen er riktig eller om det kan foreligge tilleggsdiagnoser, samt om andre undersøkelser kan være aktuelle.
Medikamenter gis normalt via inhalator eller spray med inhalasjonskolbe, og når disse tas korrekt er det ikke nødvendig med forstøverbehandling.
Inhalasjonssteroider skal alltid inngå som førstevalg i behandlingen. Valg av anfallsbehandling (f.eks. korttidsvirkende beta2-agonist, ipratropiumbromid) gjøres på bakgrunn av en individuell vurdering, men det kan være fordelaktig at den gjenspeiler det man anser er utløsende årsak til pasientens bronkokonstriksjon. Ipratropiumbromid vil normalt være førstevalg for pasienter med «idrettsastma», mens beta2-agonister vil være mest aktuelt for pasienter med «klassisk astma» (atopisk/allergisk/type2 astma). Bruk av langtidsvirkende beta2-agonister eller muskarinreseptorantagonister, avhenger vanligvis av hva utøveren responderer best på av de korttidsvirkende.
Det kan være viktig å merke seg at leukotrienantagonister kan ha ugunstig påvirkning på søvn og psyke.
Ved særskilte medikamentbehov som krever at det søkes om fritak (TUE, Therapeutic UseExemption), må det dokumenteres at andre preparater ikke har god nok effekt.
Dersom biologisk medisin skulle være aktuelt må pasienten henvises til spesialist med forskrivningsrett for vurdering og eventuell behandling.
Medisiner som skal brukes i trenings- og konkurransesituasjon skal som hovedregel medbringes av utøver selv. Utøver må selv klargjøre medisindosene, og passe på at de er i henhold til det som er forskrevet av ansvarlig lege. Dersom utøver har glemt eller gått tom for medisiner, kan ansvarlig lege gi utøveren medisiner.
Dokumentasjon
Dokumentasjon i forbindelse med legekonsultasjoner lagres i utøverens legejournal. Spirometritester utført i utholdenhetsavdelingen lagres med flow-volumkurver i en standardisert database. All dokumentasjon (journalnotat og rapport fra lungefunksjonstesting) oversendes alltid til landslagslege (evt. også fastlege), også der undersøkelsene er igangsatt internt på Olympiatoppen, med mindre pasienten motsetter seg dette. Dokumentasjon sendeselektronisk via Helsenett dersom det aktuelle særforbundet har elektronisk journalsystem, ellers gis papirkopi til utøver med beskjed om å formidle videre til landslagslege.
---
Eventuelle spørsmål om luftveistesting og oppfølging av utøvere med luftveisplager kan rettes til helseavdelingens leder, Roald Bahr (roald.bahr@olympiatoppen.no).
Olympiatoppen, august 2023.
Referanser
GINA guidelines. Global initiative for asthma. Global strategy for asthma management and prevention. May 2023.
Reier-Nilsen T, Stang JS, Flatsetøy H, et al. Unsupervised field-based exercise challenge tests to support the detection of exercise-induced lower airway dysfunction in athletes. BMJ Open Sport Exerc Med. 2023;9(3)
Reier-Nilsen T, Sewry N, Chenuel B, et al. Diagnostic approach to lower airway dysfunction in athletes: a systematic review and meta-analysis by a subgroup of the IOC consensus on ‘acute respiratory illness in the athlete’Br J Sports Med. 2023;57:481–489.
Schwellnus M, Adami PE, Bougault V, et al. International Olympic Committee (IOC) consensus statement on acute respiratory illness in athletes part 2: non-infective acute respiratory illnessBr J Sports Med 2022;56:1089–1103.
Clemm H, Olin T, McIntosh C, et al. Exercise-induced laryngeal obstruction (EILO) in athletes: a narrative review by a subgroup of the IOC Consensus on ‘acute respiratory illness in the athlete’ Br J Sports Med 2022;56:622-629.
WADA. World Anti-Doping Program. TUE Physician Guidelines – Asthma. Version 9.0. February 2023.