Rutiner for hygiene og smittevern

1. aug 2020 Thomas Torgalsen

Disse rådene gir ingen garanti for at du holder deg frisk. Men hvis alle i laget følger dem i praksis, vil risikoen for sykdom i laget bli mindre.

 

Enkelte av rådene er gitt med utgangspunkt i at man er på reise i utlandet og kan bli eksponert til ukjente mikrober. I tillegg til å gjennomføre disse tiltakene, er det viktig at du optimaliserer restitusjonen som et ledd i å holde deg frisk.

 

A. Unngå unødig kontakt med smittekilder:

  1. Unngå nærkontakt med personer som hoster og nyser og som åpenbart er syke
  2. Begrens kontakt med områder/ting som berøres av mange personer
  3. Sjekk mulige smittekilder i ventilasjon/aircondition/ luftfukter etc.
  4. Unngå mye hånd til munn kontakt og begrens hånd-hilsing på mange personer
  5. Begrens "uteliv" i lokaler med mange personer
  6. Begrens bruk av felles boblebad, "hot-tubs" og lignende
  7. Bruk kondom hvis du har sex med ny partner

 

B. Unngå vann- og matforgiftning:

  • Bruk drikkevann fra flaske og ikke fra springen hvis du ikke er 100 % sikker på at vannkvaliteten er god. Unngå bruk av isbiter i drikke.
  • Unngå å spise rå kjøttvarer, rå egg og rå grønnsaker som ikke er skylt og skrelt.
  • Spis helst frukt som kan skrelles og vær nøye med å skylle i flaskevann.
  • Unngå mat som ikke er gjennomstekt eller som er gjenoppvarmet.
  • Unngå lunken mat og mat som har stått lenge fremme.
  • Unngå retter med fisk og skalldyr som ikke er kokt eller stekt.
  • Unngå majonesbaserte salater og dressinger. Velg heller olje eller dressing på flaske.
  • Vær forsiktig med melk- og fløteprodukter. Obs softis!
  • Ikke spis på enkle serveringssteder med primitive hygieniske forhold.
  • Spis gjerne en Biola ("En om dagen") for å forebygge mage-tarm problemer.

 

C. Praktiser gode rutiner på egen og felles hygiene:

  1. Vask hendene ofte. Alltid etter kontakt med mulig smitte, og før hvert måltid.
  2. Ikke bruk andres drikkeflasker, glass eller bestikk.
  3. Ikke ta direkte på mat (brød, frukt, etc.) som skal spises av andre.
  4. Hold rommet ryddig slik at renhold av bad, tepper og gulvflater blir skikkelig.
  5. Vær nøye med renhold av treningsutstyr, matter og lignende.
  6. Vær nøye med renhold av massasjebenker, medisinsk utstyr og håndklær.
  7. Host og nys i god avstand til andre og ikke inn i egne hender.
  8. Skyll nesen med saltvann og puss nesen hver morgen hvis du er snørrete.
  9. Bruk papirlommetørklær og kast de etter førstegangs bruk.
  10. Start isoleringstiltak (full eller delvis) straks ved mistanke om smittsom sykdom.

 

D. Tiltak før- og på reise:

  1. Sørg for at du har tatt nødvendige vaksiner
  2. Vær oppdatert på kunnskap rundt forebygging av infeksjoner
  3. Ta blodstatus ved behov (infeksjonsprøver, jernlager etc.)
  4. Vær ekstra obs på å unngå mulige smittekilder siste uka før avreise.
  5. Rapportere eventuelle tidlige symptomer på sykdom til laglegen.
  6. Unngå harde treningsøkter dagen før avreise og start uthvilt på lange reiser
  7. Drikk ofte
  8. Vær ekstra obs på smittekilder på fly og unngå luftventilasjonen rett i mot ansiktet
  9. Praktiser ekstra god håndhygiene ved å ha med desinfiserende tørk/ servietter eller gel
  10. Plasser smittefarlige personer for seg selv bakerst i fly eller buss

 

Interne rutiner ved smittsomme sykdommer i landslag:

Hvis det oppstår mistanke om smittsom sykdom i troppen, er det viktig å følge disse rutinene:

Alle må melde raskt i fra til lege (evt. fysioterapeut) ved begynnende sykdomstegn

  • Utøvere
  • Trenere og støtteapparat / servicefolk
  • Ledere og andre som er med i troppen eller som gjester

 

Den syke skal vurderes av lege så raskt som mulig i forhold til:

  • Hva slags sykdom som foreligger, evt. videre diagnostisk utredning?
  • Er sykdommen smittsom og skal det tas spesielle blod-, bakterie- eller virusprøver?
  • Hva slags behandlingstiltak som skal settes i gang?
  • Skal det settes i gang isoleringstiltak i forhold til resten av laget?
  • Skal det gis råd om treningsjustering eller konkurranseforbud?

 

Isolasjonstiltak:

Personer med feber og infeksjonssymptomer fra luftveier og/eller mage/tarm, som gir betydelige risiko for spredning via nysing hosting, diaré, oppkast, etc. skal ha full isolasjon. Vurdering av isolasjon bør foretas av lege.

Ved full isolasjon:

  • Syk utøver skal kun oppholde seg på eget rom
  • Mat og drikke bringes på rommet
  • Bruk plasthansker i kontakt med utøvere som har spesielt smittsom diaré-sykdom
  • Alltid håndvask etter besøk på rommet. NB! Færrest mulig besøk!
  • Frisk person flytter ut fra rommet til syk person hvis man har delt rom
  • Frisk person plasseres på eget rom og gis delvis isolasjon i 3 dager

Personer med lettere plager uten feber og almen-symptomer kan i første omgang få et delvis isolasjonsregime


Ved delvis isolasjon:

  • Syk person kan spise ved eget bord
  • Syk person skal praktisere særdeles god hygiene og hyppig håndvask
  • Syk person kan oppholde seg kortvarig i fellesrom
  • Syk person må alltid holde avstand til de andre (1-meters regelen)

 

NB!! Alle i laget eller på samme bosted må skjerpe egne og felles hygienetiltak mot smitte.