Testing av utholdenhet gjennomføres ved kartlegging av utvalgte fysiske eller fysiologiske parametere under arbeid. Riktig testing gir objektiv og verdifull informasjon om effekten av nedlagt trening. Et velregissert testbatteri er en naturlig del av et seriøst treningsprogram.

Ved testlaboratoriet tester vi utholdenhet ved å måle maksimalt oksygenopptak og ved å kartlegge laktatprofil. Testingen foregår først og fremst på løpemølle eller ergometersykkel.

Testingen er i hovedsak forbeholdt Olympiatoppens stipendutøvere og landslagsutøvere, men i enkelte perioder av året er det mulig for satsende idrettsutøvere utenom landslag å teste sin fysiske form her.

Testresultatene danner grunnlag for kapasitetsanalyser, styring av treningsintensitet og evaluering av trening. Nedenfor finner du beskrivelse av tester som kan gjennomføres ved Olympiatoppen.

De som kan teste hos oss er:

  • Olympiatoppens stipendutøvere
  • Landslagsutøvere
  • Satsende utøvere over 18 år som ønsker og som har potensial til å komme opp på landslagsnivå

Priser per 01.01.2017 for tester som blir utført på testlaboratoriet. 

Test

Landslag   

Gruppe (3+)   

Enkeltpersoner   

VO2max

440

720

940

Laktatprofil

660

1050

1380

Laktatprofil + VO2max    

830

1270

1650

Forberedt og uthvilt
Den aktive må stille forberedt og fullt restituert på testdagen. Det betyr ingen trening tidligere på testdagen, og kun lett trening dagen før.

Ved gjentatt testing bør du fra gang til gang stille i så likt utstyr som mulig. Pass også på å legge inn nok tid etter et måltid før testingen begynner.

Individuell oppvarming
Gjennomfør en individuell oppvarming på ca. 20 minutter like før testingen av maksimalt oksygenopptak. Dette er du ansvarlig for selv. Vi garanterer ikke for korrekte resultater dersom oppvarmingen før testen er utilstrekkelig. Dersom du har gjennomført andre tester i forkant (sprint, styrke, spenst) må du ha ny oppvarming.

Før laktatprofilen skal du ha 10 minutter med rolig oppvarming.

Førstegangstesting
Ved førstegangstesting på tredemølle bør du ha løpt deg inn på en annen mølle i forkant av testen.

Gruppe
Er du en del av en gruppe som skal testes, er det fint om gruppen melder inn navn og fødselsdato på de som skal testes før testene starter.

  • Ved måling av maksimalt oksygenopptak tar selve testen 4-8 minutter. Vi går derimot igjennom testprosedyrer og testresultater sammen, så regn med 20 minutter totalt.

  • En laktatprofiltest er mer omfattende og tar rundt 60 minutter totalt.

E-post: testlab@olympiatoppen.no

Besøksadresse: Sognsveien 228, 0863 Oslo

Postadresse: Postboks 4003 Ullevål stadion, 0806 Oslo

Beskrivelse av testene

På Olympiatoppen gjennomføres det standardtester innen aerob utholdenhet.