Olympiatoppen og menneskerettighetene i Kina

Olympiatoppen er opptatt av å ta utfordringene rundt menneskerettighetssituasjonen i Kina på alvor i våre forberedelser til OL/Paralympics i Beijing.

Men Olympiatoppens hovedfokus for forberedelsesarbeidet er naturligvis å oppnå best mulige sportslige prestasjoner. Samtidig er vi klar over at Kina har en rekke problematiske forhold til menneskerettighetene, forhold vi ikke er vant til her i Norge.


Olympiatoppen har tatt, og vil ta, aktive initiativ for å sette oss inn i de aktuelle utfordringene, og derigjennom sørge for at vi har kunnskap, forståelse og respekt for de menneskerettslige problemstillingene i vertslandet.

1. Olympiatoppens generelle engasjement i forhold til menneskerettighetsspørsmålene er i hovedsak:

  • At vi deltar i lekene og dermed gir IOC, deltakernasjoner, uavhengige organisasjoner og pressen en unik mulighet til sette søkelyset på Kina. Ved at lekene arrangeres i Kina, gir vi verdenssamfunnet muligheten til å stå sammen for å bidra til bedre forhold for Kinas befolkning. Vi står sammen i ønsket om bedre menneskerettigheter i Kina, og tror på en bedre effekt i dette arbeidet ved å ha dørene åpne, enn ved å stenge dem.
  • At vi står bak IOCs bestrebelser for å påvirke kinesiske myndigheter til å respektere menneskerettighetene mer enn de har gjort fram til nå. Dette er en del av IOCs engasjement for å bidra til en gunstig utvikling i forhold til en rekke presserende globale problemstillinger. I tillegg til menneskerettighetene dreier det seg blant annet omstore miljøutfordringer. IOC forutsatte en mulig gunstig utvikling i forhold til en rekke globale problemstillinger da de la OL/ Paralympics til Beijing. Vi mottarjevnlig statusrapporter om dette arbeidet. Vi vet at toppledelsen i IOC er direkte engasjert i dette arbeidet.
  • At norske idrettspolitikere vil følge opp menneskerettighetsspørsmålene i Den Europeiske Olympiske Komité, og jobbe for at et sterkt EOC utfordrer IOC til å stille krav til arrangørlandet. Å jobbe aktivt med menneskerettighetsspørsmålene i forkant av OL, er i hovedsak idrettspolitikernes og politikernes/regjeringens oppgave.

2. Olympiatoppen har en intern strategi overfor utøvere og støtteapparat til OL i forhold tilmenneskerettighetssituasjonen i Kina.

Hovedtiltakene her er:

  • At vi har god dialog med Amnesty Norge. Amnesty er,ved Generalsekretær Jon Peder Egenæs, blitt invitert av NIF med til Nordisk møte for å informere de nordiske idrettsorganisasjonene om Menneskerettighetssituasjonen i Kina, og oppfordret til et engasjement i forhold til dette i de Nordiske landene. Vi har hatt formøter med Amnesty i forbindelse med deltagelsen på nevnte konferanse.I denne prosessen har vi fått innsikt i arbeidet som gjøres internasjonalt og fått råd om hvordan vi kan håndtere situasjonen i forhold til vår tropp.
  • At vi jobber for å reise til Beijing meden OL/Paralympicstropp som ertilstrekkelig informert om menneskerettighetssituasjonen i Kina til å kunne ha kvalifiserte og balansertesynspunkterpå utfordringene. Dette vil vi ha som eget tema på en Storsamling med deltakerkandidater og deres trenere og lederei november.
  • At vi på en tidligere Beijing-samling, har hatt foredrag om kinesisk kultur og historie ved journalist, forfatter og Kina-ekspert Torbjørn Færøvik. I denne sammenhengen fikk også trenere og utøvere tildelt Færøviks bok om Kina.
  • At vi på Beijingsamlingen i november 2007 hadde foredrag ved Kristin Dalen i FAFO om levekårsutviklingen og menneskerettighetssituasjonen i vertslandet. På samme samling ble også Amnestys informasjonsbrosjyre om Kina delt ut.
  • At vi ønsker at enkeltindividene fritt skal kunne engasjere seg i disse problemstillingene. Vi vil veilede de mest engasjerte, slik at ikke dette engasjementet kommer i konflikt med optimalt prestasjonsfokus.