Oppdatering om OL/Paralympics og de politiske forholdene og utfordringene

9. mar 2008 Jarle Aambø

Utøvere, støtteapparat og ressurspersoner i Olympiatoppen: Det er nå 120 dager igjen til OL i Beijing og 149 dager til Paralympics, og jeg har en god følelse med tanke på våre totale forberedelser til lekene.

Som de fleste har merket den siste tiden, er fokuset mot den politiske situasjonen i Kina blitt trappet opp radikalt.

Samtidig har det vært demonstrasjoner og uro knyttet til fakkelstafetten. Dette var ikke uventet, og er et resultat av det sterke lyset et OL/Paralympics setter på arrangørlandet, og den mulighet politikere og organisasjoner har fått ved at IOC la OL og Paralymicsnettopp til Kina.

Olympiatoppen og NIF har bestemt en rolledeling når det gjelder arbeidet knyttet til den politiske dimensjonen dette OL/Paralympics har. Det er idrettspolitikerne og Tove Paule som president som fronter det politiske og står for det offisielle påvirkningsarbeidet.

Olympiatoppen skal gi utøvere og troppen best mulig informasjon og kunnskap om politiske problemstillinger knyttet til Kina. Dette startet vi på tidligere samlinger, og vil nå følge opp i den perioden vi har igjen.

Boikott av OL/Paralympics har ikke vært et alternativ, og ingen organisasjoner har argumentert for boikott av lekene. Det har derimot vært knyttet mange kommentarer til en boikott av åpningsseremonien. Vi mener at åpningsseremonien er en del av deltakelsen i OL/Paralympics, og har så langt ikke vurdert dette. Men vi vet at for mange er deltakelse på åpningsseremonien ikke ideelt i forhold til forberedelsene til konkurransene. Det er likevel en del av ytringsfriheten eventuelt å velge å ikke delta på åpningen av politiske grunner.

I likhet med dette står vi selvsagt fortsatt ved det som er sagt tidligere, at alle har sin fulle rett til å uttrykke sine meninger både før og under lekene, så lenge det skjer i tråd med det Olympiske Charteret. På samme måte er det en ytringsfrihet også å ikke ville uttale seg. Dette betyr ikke at en ikke er interessert eller uvitende om hva som skjer i det internasjonale samfunnet.

Ved siden av å gi informasjon og kunnskap, er vår rolle også å være tilgjengelig for veiledning via presseattachéer og coacher. Dette kan være i forhold til form, strategi og timing for evt utspill, og en bevisstgjøring på konsekvenseneved et politisk engasjement opp mot prestasjonsfokus.

På bakgrunn av det eskalerende fokuset på menneskerettighetsproblemene i Kina og bråket rundt fakkelstafetten, vil vi i denne korrespondansen gi dere noen oppdateringer, som er relevante for det som skjer. I tillegg til det du nå leser vil du finne følgende vedlegg;

  • Olympiatoppens policydokument
  • En oppdatert analyse fra FAFO om utviklingen i Kina
  • En juridisk vurdering av IOC Charteret i forhold til politiske ytringer under OL/Paralympics.

Når det gjelder sistnevnte, så vil nok dette notatet oppfattes som omfattende, samtidig som det skaper rom for tolkninger. Vi vil oppfordre alle til å lese vurderingen, men ber dere spesielt om å legge merke til oppsummeringen på slutten av notatet. Vi vil følge opp dette skrivet inn mot de ulike teamene med konkretisering og presisering av bestemmelsene nærmere OL/Paralympics.

Vår videre plan for informasjonsarbeidet, er en ytterligere oppdatering av representanter fra
UD på en senere trener/støtteapparatsamling, informasjonsskriv på e-post ved behov, og relevant informasjon i deltakermanualen.

Skulle det være behov for ytterligere informasjon, er det bare å ta kontakt med Olympiatoppens presseattachéer, coacher eller undertegnede.

Det er viktige prosesser som skjer på flere fronter i forhold til menneskerettighetssituasjonen i Kina, men vårt aller viktigste fokus er naturligvis å være optimalt forberedt til å prestere vårt beste i Beijing.

Vi ønsker alle lykke til i den siste perioden før lekene.

Jarle Aambø

Toppidrettsjef